Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Het verbod had alleen betrekking op programma's die al klaar waren"

Op 14 augustus kondigde de Europese Unie aan dat zij de invoer van Argentijnse citrus tijdelijk ging verbieden. De beslissing werd genomen omdat er gevallen van Citrus Black Spot (CBS) waren ontdekt in zendingen. Het verbod is op 16 augustus 2020 in werking getreden en duurt tot 30 april 2021.

Het citroenseizoen is al afgelopen
Gelukkig hebben de exporteurs van Argentijnse citrus hun seizoenen al grotendeels achter de rug en zullen ze niet veel last hebben van het verbod. Voor het Amerikaanse Salix Fruits vormt de export van citrus van het zuidelijk halfrond de hoogste omzet. Juan González Pita van Salix Fruits: "Ons citrusseizoen duurt van maart tot oktober, maar het citroenseizoen is al voorbij. We sturen nog steeds mandarijnen naar Europa, maar die vallen niet onder het verbod. Onze sinaasappelen zijn vooral bestemd voor Rusland, Oekraïne, Canada, Azië en het Midden-Oosten, dus ook die worden niet getroffen. Salix is het hele jaar door aanwezig in Europa en verkoopt daar ook druiven, granaatappelen en steenfruit."

Voor het Argentijnse citrusbedrijf S.A. Veracruz waren de effecten ook minimaal. Carolina Seleme: "Europa en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste bestemmingen voor S.A. Veracruz en ons seizoen loopt van april tot augustus. We hoefden geen volumes om te leiden, omdat de volumes die we nu nog over hebben, bestemd zijn voor andere markten en zullen worden gebruikt voor de verwerking."

Andere herkomst
Salix Fruits betrekt van telers wereldwijd en heeft daardoor een aantal van zijn programma's kunnen aanvullen met fruit van andere oorsprong. "Hoewel het verbod vooral betrekking heeft op programma's die al gesloten zijn, hebben we waar nodig een aantal vervangingen kunnen maken met fruit van andere oorsprong. Salix heeft een zeer goed aanbod van leveranciers in Zuid-Afrika, dat ook een belangrijke oorsprong is voor Europa voor citroenen in de zomer, dus we zijn in staat geweest om de volumes te blijven leveren die onze klanten nodig hebben. Daarnaast hebben we de mogelijkheid gehad om fruit naar andere bestemmingen te sturen waar we ook het hele jaar door aan verkopen," legt Pita uit.

Voor S.A. Veracruz waren er enkele negatieve economische gevolgen van het verbod, aangezien een aantal van de laatste zendingen nu voor verwerking moeten worden gebruikt. "We hebben er veel zorg aan besteed om ervoor te zorgen dat de citroenen van de beste kwaliteit waren voor verse consumptie en nu worden ze in plaats daarvan gebruikt voor de verwerking," zegt Seleme.

Over het geheel genomen is ze echter van mening dat het verbod een goede zet was. "Dit zal de sector de tijd geven om het probleem te analyseren en een plan te maken om ervoor te zorgen dat het fruit vrij van ziekten zal zijn wanneer de export weer op gang komt in mei 2021. Daar wordt nu al aan gewerkt: de boomgaarden worden behandeld en de telers volgen en voeren alle eisen uit die door de Nationale Dienst voor Voedselveiligheid en Kwaliteit worden opgelegd."

Amerikaanse markt
De VS is nog steeds een vrij nieuwe en groeiende bestemming voor Argentijnse citroenen, maar de markt zal volgens Pita niet veel last hebben van het Europese verbod. "Het volume van Argentijnse citroenen in de VS is in 2020 gegroeid tot bijna 30.000 ton. Nu is het citroenseizoen alweer voorbij en volgend jaar wordt de beperking van de Europese Unie op Argentijnse citrus opgeheven", besluit Pita.

Voor meer informatie:
Juan González Pita
Salix Fruits
goodnews@salixfruits.com
www.salixfruits.com

Carolina Seleme
S.A. Veracruz
carolina.seleme@saveracruz.com.ar
www.saveracruz.com.ar


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven