Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Wereldwijde vraag naar citrus in voordeel van Zuid-Afrikaanse exporteurs

In de komende drie tot vier weken zal de Zuid-Afrikaanse citrusteler en -exporteur FruitOne zijn laatste Valencia-sinaasappelen van het seizoen van 2020 verpakken. Het seizoen is daarmee een stuk eerder dan normaal afgelopen.

“Er is evenveel vraag vanuit alle markten. Ook zijn de prijzen relatief gezien gelijk. Op zich is dat ongewoon, maar we hebben dan ook te maken met een zeer ongewoon seizoen", aldus Rowan Vickery van FruitOne.

“Op dit moment is de vraag vanuit zo'n beetje alle markten groter dan het aanbod. We proberen een kwetsbare balans in stand te houden door al onze klanten tevreden te stemmen met het extra volume aan citrus waar ze naar vragen, temeer omdat we vroeger dan normaal het seizoen afronden en iets lagere volumes hebben.”

Meest schaarste in Zuid-Oost-Azië
Volgens Vickery heeft de sterke vraag op de wereldmarkt ervoor gezorgd dat Zuid-Afrikaanse exporteurs hun aanbod over meerdere markten kunnen verspreiden.

Van alle markten lijkt Zuid-Oost-Azië het meeste schaarste aan citrus te hebben. Een reden hierdoor is omdat Australië minder fruit naar China heeft geëxporteerd dan normaal.

Ook de pandemie heeft voor extra uitdagingen gezorgd. De consumptie van citrus is wereldwijd toegenomen, nu consumenten een gezondere levensstijl nastreven.

“We hadden geluk. Het seizoen op het noordelijk halfrond was vroeg afgelopen, waardoor we terecht kwamen op een lege markt. Hoewel we behoorlijk vooruitlopen op de volumes in vergelijking met vorig jaar, ronden we het seizoen ook eerder af. Hierdoor is een interessante situatie ontstaan, waarin we op dit moment simpelweg de vraag niet bij kunnen benen.”

Droogte in Letsitele 
In dit jaar is het seizoen voor Star Ruby-grapefruit vroeg begonnen en ook eerder afgelopen. Dit heeft geleid tot een lager opbrengst en een eerder begin voor Valencia-sinaasappelen bij telers in de noordelijke regio's.

De omgeving rondom Letsitele heeft nog steeds te maken met een droogte. Door de enorme hoge temperaturen in december vielen bij de noordelijke teeltgebieden veel pitloze Midknight- en Delta Valencia-sinaasappelen van de bomen. Hierdoor is de opbrengst van Valencia's verminderd.

“Door de aanhoudende droogte hebben telers in het noorden een aantal erg moeilijke jaren achter dr rug. Dit jaar is voor deze telers goed geweest ondanks dat de volumes zijn verminderd. De prijzen zijn erg hoog en ook de wisselkoers is nu in hun voordeel.”

Minder bestellingen vanuit retailers
FruitOne heeft het verpakken van Tango-sinaasappelen al afgerond. Het teeltbedrijf is een van vroegste Tango-leveranciers van Zuid-Afrika. De meeste Tango's zijn al afgezet. Een aantal latere containers komen nog aan in Europa en het Verenigd Koninkrijk.

De Tango-plantage in Limpopo (Bron: FruitOne)

“De markt voor mandarinjen is erg interessant geweest. Aan het begin van het seizoen vroegen retailers naar significant hogere volumes dan in eerdere jaren wegens de hoge vraag vanuit de consument. Toen begonnen de retailers zich echter zorgen te maken over de volumes vanuit Zuid-Afrika. Een aantal retailers verminderden hun bestellingen of stelden deze uit. In sommige gevallen werden bestellingen zelfs geannuleerd. De negatieve impact op de Europese markt is redelijk significant geweest, net zoals vorig jaar in China.”

Verwachte verbeteringen voor late mandarijnen
“De consumptie is ook verminderd", vervolgt Vickery. "Als gevolg hiervan waren de mogelijkheden voor clementines, sommige volumes aan Nova's en een aantal van de nieuwere hybride-rassen beperkt. De prijs voor late premium mandarijnenrassen waren iets gezakt. We zien nu echter dat de prijs zich stabiliseert en verwachten dat de prijzen toe zullen nemen tegen het einde van september of het begin van oktober.”

FruitOne is onlangs begonnen met de export van Tango's naar China. Het bedrijf heeft gewacht tot de bomen op de plantages waren volgroeid, omdat de regels voor protocol erg streng kunnen zijn voor fruit van jonge plantages. De toegang tot China is een buitenkans, die FruitOne in de komende jaren graag optimaal wil benutten. 

“Ons fruit kwam in een erg goede staat in China aan. Chinese consumenten hebben veel waardering voor pitloze rassen, dus deed de Tango het daar erg goed. Als in de toekomst onze opbrengst toeneemt, willen we meer Tango's naar China exporteren. Ook willen we onze programma's met Europese en Britse retailers uitbreiden via FruitOne Europe.”

Vrijwillig afbreken van de Valencia-export
Rond deze tijd van het jaar begint de Zuid-Afrikaanse citrussector doorgaans met het overwegen om de export van Valencia's naar de EU vrijwillig af te breken. De risico's op het aantreffen van citrus black spot worden namelijk groter bij late fruitrassen.

In het seizoen tot nu toe is het slechts een keer voorgekomen dat CBS werd aangetroffen bij Zuid-Afrikaanse sinaasappelen voor de Europese markt.

“In een jaar zoals dit moeten we zorgvuldig de situatie in de gaten houden. We hebben te maken met verminderde volumes en een eerder eind aan het sinaasappelseizoen. Ook loopt het seizoen voor Europese meloenen en steenfruit eerder af, terwijl de Spaanse citrusoogst later lijkt te beginnen. Hierdoor ontstaat er mogelijk een gat in de mark. De Zuid-Afrikaanse Citrus Growers’ Association moet erg voorzichtig te werk gaan. We hebben echte alle vertrouwen erin dat deze organisatie de juiste beslissingen voor onze sector maakt.”

Volgens Vickey zou het besluit om de Valencia-export eerder af te breken geen gevolgen moeten hebben voor telers in het noorden die hun oogst eerder dan normaal afronden. De gevolgen van een exportstop zouden ongeveer net zo groot moeten zijn als bij telers rond de Oostkaap.

Hoewel het afgelopen seizoen met problemen zonder precedent kwam, verwacht Vickery dat het citrusseizoen mogelijk een uitstekend einde belooft voor de overgebleven sinaasappelen en late mandarijnen. Dit geldt zeker als exporteurs doorgaan met het evenredig verspreiden van hun fruit over de verschillende markten in de wereld, aldus Vickery.

Voor meer informatie:
Rowan Vickery
FruitOne
Tel: +27 21 883 3447
Email: info@fruitone.com
https://www.fruitone.com/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven