Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Door minder drukte dit jaar tijd om ventilator 's zomers te testen"

Verkoelend briesje voor planten en plukkers blauwe bessenteler Schrijnwerkers

Tholen - Ventilatoren werden er door blauwe bessenteler Schrijnwerkers altijd al gebruikt, in eerste instantie vooral om schade door nachtvorst in het voorjaar zoveel mogelijk te voorkomen. De ventilatoren doen het echter ook goed bij de huidige extreme hitte om zonnebrand te voorkomen. "Niet alleen de planten, maar vooral ook de plukkers zijn er blij mee momenteel", lacht Ruth Schrijnwerkers-Scheer.

"Wij wilden dit vorig jaar al testen, maar door de zomerdrukte kwam het er toen niet van. Omdat wij helaas, net als veel collega's in de landen om ons heen, door late nachtvorst in het voorjaar productie hebben verloren, is het momenteel minder druk. Daardoor konden we de 'windmachines' dit jaar aansluiten op de waterleidingen. Daarmee kunnen we de temperatuur in het gewas omlaag brengen en ook water vernevelen met de op de Tow&Blow-ventilatoren gemonteerde sproeiers."


De Tow&Blow-ventilatoren, door Schrijnwerkers gekocht bij Schillinger in Duitsland, in actie

Twee graden winnen
Een nadeel voor Schrijnwerkers is dat zij op de teeltlocatie geen water hebben om mee te beregenen, dus kan de teler geen nachtvorstberegening doen. "Door windbeweging in het gewas te genereren kunnen we wel twee graden winnen, zodat het minder koud is bij vorst én minder heet bij hitte."

Lagere productie, hogere prijzen
Van dat laatste profiteren momenteel dus ook de plukkers, circa vijftig in totaal op dit moment. Dat is flink minder dan vorig jaar, vanwege de lagere productie als gevolg van de nachtvorst dus. "Vooral de min 2,7 graden Celsius die wij met IJsheiligen moesten verwerken was een grote klap."

Maar met een muziekje en verkoelend briesje erbij houden ze desondanks de stemming erin in Belgisch Limburg. 

Voor meer informatie:
Blauwe bessenplantage Schrijnwerkers
info@blauwebessen.be 
www.blauwebessen.be