Exportramingen Valencia's en Navels naar beneden bijgesteld

Vroeg einde Zuid-Afrikaans sinaasappelseizoen

In het noorden van Zuid-Afrika loopt het Valencia-seizoen ten einde en de exportvolumes uit Durban zullen de komende weken afnemen, terwijl in de West-, Noord- en Oostkaap sprake is van een normale Valencia-oogst.

De oorspronkelijke exportraming voor Valencia-sinaasappelen, die op 50,3 mln kartons van 15 kilo stond, is naar beneden bijgesteld naar 48,7 mln kartons voor Zuid-Afrika, inclusief Zimbabwe en Eswatini (Swaziland). Meer dan 34 mln kartons (15 kilo) hiervan zullen afkomstig zijn uit de noordelijke delen van Zuid-Afrika. 

De raming voor het belangrijke Valencia-teeltgebied Letsitele werd met een miljoen kartons naar beneden bijgesteld. De late Valencia's uit deze regio zijn beter van kwaliteit dan Midknight-sinaasappelen met kleinere maten maar een goede kleuring en hogere verhandelbare aantallen. 

Een maand geleden maakten telers in de Oost- en Westkaap zich zorgen over de kleine maten van hun Midknight-sinaasappelen. 

In Letsitele en Senwes zullen de meeste telers naar verwachting tussen week 34 en 36 klaar zijn met verpakken en dat is zo'n twee tot drie weken eerder dan gebruikelijk. 

Late mandarijnenrassen, waarvan het aandeel nog altijd groeit, zullen grotendeels overlappen met de late Valencia's uit de de noordelijke teeltgebieden.  

In 2020 zal Zuid-Afrika naar verwachting meer citroenen dan Navels exporteren
De oorspronkelijke exportraming voor Navel-sinaasappelen van 26,5 mln kartons van 15 kilo is bijgesteld naar 25,8 mln kartons, wat betekent dat er dit seizoen voor het eerst meer Zuid-Afrikaanse citroenen dan Navels zullen worden geëxporteerd. 

De exportraming voor citroenen staat dit seizoen op 26.722 mln kartons van 15 kilo.

In de noordelijke gebieden en in de Westkaap was er sprake van een normale Navel-oogst. In delen van de Oostkaap worden grotere aantallen late Navels verwacht. In sommige delen zouden de opbrengsten echter 10% lager uit kunnen vallen als gevolg van de aanhoudende droogte. 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven