Minder handel in Chileense kleine citroenen door stilvallen horeca

Er is in de Coquimbo-regio in Chili dit jaar veel neerslag gevallen. Dat is in het voordeel van de telers die in deze regio actief zijn. Het bedrijf San Osvaldo teelt, verpakt en exporteert vanuit Coquimbo citroenen, wat tevens de fruitsoort is waar deze regio het meest bekend om staat. "We produceren bijna 9.000 ton aan citroenen voor de export, waarmee we een van de grootste leveranciers van Chili zijn", aldus Jose Manuel Ortiz van San Osvaldo.

Het exportseizoen voor citroenen ging in dit jaar voor San Osvaldo van start in week 22 en zal naar verwachting doorlopen tot week 38, rond medio september. “In vergelijking met 2019 begon dit seizoen iets meer dan een week eerder, wat verder geen abnormale afwijking is", aldus Ortiz.

Goede weersomstandigheden
San Osvaldo heeft een eigen areaal van 350 hectare in Coquimbo. Chili heeft in de afgelopen jaren te maken gehad met droogtes, wat voor uitdagingen voor telers heeft gezorgd. Met name in de regio waar San Osvaldo actief is, heeft dit tot dramatische situaties geleid. "Dit jaar hebben we echter een redelijk goede hoeveelheid aan neerslag gezien. Ook heeft zich op de bergen sneeuw opgehoopt. Dit heeft de omstandigheden in vergelijking met eerdere jaren aanzienlijk verbeterd.” Door de regen is ook een kleine vertraging in de oogst ontstaan. Over het algemeen heeft de regen echter vooral een zeer positieve invloed op de plantages van San Osvaldo gehad.

Uitbreiding van de teelt
De prognose voor de Chileense citroenenoogst is een volume van rond de 90.000 ton. "Over het algemeen kom dit volume grotendeels overeen met dat van vorig jaar. Voor ons bedrijf gaan de volumes over het algemeen hoger zijn dan vorig jaar, omdat in dit jaar een nieuwe plantage in productie gaat. We verwachten een toename in export van 15%", licht Ortiz toe.

San Osvaldo heeft rekening gehouden met een moeilijk seizoen wegens de pandemie. De problemen vielen echter mee. "De pandemie heeft een aantal onvoorspelbare situaties veroorzaakt. We dachten dat dit een moeilijk jaar ging zijn, maar over het algemeen is de handel in citrus redelijk normaal gebleven. Met name citroenen hadden een goed begin in dit seizoen dankzij aangepaste prijzen. Deze prijzen zijn tot nu toe op een acceptabel niveau gebleven.”

Kleinere citroenen minder in trek
Hoewel de markt voor citroenen dus grotendeels niet werd beïnvloed door de pandemie, zijn er wel wat uitdagingen voor citroenen met kleinere maten. "Er staat veel druk op de markt voor kleinere citroenen. Deze citroenen worden in de VS doorgaans gebruikt door de horecasector. Doordat deze sector wegens de pandemie grotendeels stil is komen te vallen, heeft dit de handel in dit soort seizoenen nadelig beïnvloed."

"Onze grootste uitdaging kwam neer op de verschuiving van afzet in de spotmarkt naar programma's met supermarkten. Dit heeft de dagelijkse bedrijfsvoering van San Osvaldo veranderd. Het was moeilijk om ons hierop voor te bereiden."

San Osvaldo levert zijn citroenen met name aan de VS. Toegang tot de Chinese markt heeft het bedrijf echter de gelegenheid gegeven om zich te diversificeren. Het bedrijf zal naar verwachting in de komende vijf jaar zijn opbrengst met bijna 50% vergroten tot een volume van 13.500 ton aan citroenen voor export. "Dit is allemaal mogelijk dankzij onze hypermoderne infrastructuur en ons team aan professionals", zegt Ortiz tot slot.

Voor meer informatie:
Jose Manuel Ortiz
Commercial Manager
Agricola San Osvaldo Ltda
Tel: +569 96192782
Email: jmortiz@sanosvaldo.cl 
www.sanosvaldo.cl


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven