best betaalde mandarijn

Recordcijfers voor de Spaanse Orri-mandarijn

De afzet van Spaanse Orri-mandarijnen is met 54% gestegen sinds die in beheer is van The Enforcement Organization, S.L. (TEO), hoofdlicentienemer van het ras in Spanje en Portugal.

In het vijfde seizoen van de Spaanse Orri-mandarijn zijn er meer dan 57.000 ton op de markt gebracht, wat de geraamde prognoses voor 2019-2020 ruimschoots heeft overtroffen. Ook wordt de trend van de voorbije vijf seizoenen als best betaalde mandarijn gehandhaafd met een gemiddelde telersprijs van 1,15 €/kg.

De meeste op de markt gebrachte Spaanse Orri-mandarijnen komen uit de provincie Huelva (31,09%), gevolgd door Valencia (21%), Murcia (18,71%), Almería (9,08%), Castellón (7,93%), Alicante (7,28%) en Sevilla (4,9%).

Het voorbije seizoen is zeer atypisch geweest door de toegenomen vraag naar vitaminerijk citrus als gevolg van de coronacrisis. De verhoogde vraag in combinatie met de lagere volumes – een daling van 28,9% voor Spaanse mandarijnen in vergelijking met 2018/19 – heeft geleid tot een van de snelste en kortste seizoenen ooit.

"Ondanks de prijsdalingen in 2019 en de rampzalige start van het seizoen met de storm die begin dit jaar schade heeft veroorzaakt aan een groot deel van de boomgaarden aan de Valenciaanse kust, heeft de pandemie niet alleen gezorgd voor een opwaardering van het citrus, maar eigenlijk van alle AGF-producten van lokale teelt", zegt Guillermo Soler, manager van het Orri Running Committee (ORC).

De erkenning voor de Orri-mandarijn is er alleen maar groter op geworden, zowel bij telers als bij consumenten. De opwaardering is vooral te danken aan de uitstekende smaak, mooie kleur, het gemak van pellen en de gezonde eigenschappen van de mandarijn, maar ook aan de uitzonderlijke natuurlijke houdbaarheid, die het tot een geschikt product voor de export naar meerdere markten maakt en zijn nut bewijst in de strijd tegen voedselverspilling.

Volgens de afzetgegevens van de afgelopen jaren blijkt dat de rassen die worden beschermd door industriële eigendomsrechten zoals de Orri-mandarijn er eens te meer in zijn geslaagd om de telers te voorzien van een winstgevend product. Daarbij moet ook aangestipt worden dat ze een homogene kwaliteit aanbieden, onder andere door productdifferentiatie en -identificatie.

Voor meer informatie:
Orri Running Committee
Avda. Cortes Valencianas, 26, Bloque 5, Esc. 2, 2º, Oficina 8 B
46015 Valencia (Spanje)
Tel: +34 961 249 780
orc@orcspain.es
www.orcspain.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven