Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jesús Abenza, commercieel directeur van Alimer (Spanje):

"Wordt het weer beter, dan zullen de watermeloenen gelijk meer over de toonbank gaan"

Er worden momenteel volop vollegrondswatermeloenen in meerdere Spaanse gebieden geoogst. Het frisse en regenachtige weer in een groot deel van Midden- en Noord-Europa houdt de vraag eerder laag, evenals, maar wel in mindere mate, de rustige heropstart van de horeca.

Ook Alimer, de grootste telersorganisatie in de regio Murcia, is druk in de weer met de watermeloenen. Met teeltbedrijven verspreid over de hele regio hoopt de coöperatie dit jaar ongeveer 58 miljoen kilo watermeloenen te oogsten. Van mei tot september voorziet de telersvereniging uit Lorca markten in heel Europa van verschillende rassen uit de vollegrondsteelt. Een deel van de productie is biologisch en ook de laatste nieuwe consumententrends worden steeds nauwlettend in de gaten gehouden.

“De kwaliteit van het fruit is dit jaar buitengewoon. Jammer dat de vraag niet mee wil, vermoedelijk door de mindere weersomstandigheden in heel Europa. Het weer is een zeer belangrijke factor in de consumptie van watermeloenen. Het kan natuurlijk nog altijd beter worden, maar de eerste tien dagen van juli waren niet om over naar huis te schrijven”, zegt Jesús Abenza, commercieel directeur van Alimer.

In Spanje wordt een daling van 10% verwacht voor het watermeloenareaal, maar dat is niet van toepassing op Murcia, zo benadrukt de commercieel directeur. “Het areaal is stabiel gebleven in de regio en de volumes zullen gelijkaardig zijn aan die van vorig jaar. Maar de manier waarop de teelt en de afzet worden aangepakt, is anders. Er wordt steeds meer met programma’s gewerkt en ook steeds meer telers werken nauw samen met een afzetbedrijf.”

“Alimer is er al jaren van overtuigd dat de service die aan klanten wordt geboden, ook bij de afzet van watermeloenen, ruim moet zijn. Met 3.000 ton zijn we mogelijk de grootste teler van gele watermeloenen. We telen ook pitloze mini-watermeloenen en mini-watermeloenen met micropitjes, waarvan we elk seizoen toch over 8.000 à 9.000 ton beschikken. Verder oogsten we elk jaar zo'n 4.500 ton biologische watermeloen en de rest van onze productie bestaat uit zwarte en witte variëteiten”, legt Abenza uit, die benadrukt dat de stormen die de Spaanse oostkust in het voorjaar hebben getroffen van weinig invloed zijn op de volumes die de coöperatie gaat oogsten.

Alimer heeft duidelijk ingezet op de biologische varianten van dit zomerfruit. Daarvan biedt het ook pitloze watermeloenen en mini-watermeloenen aan. “Dit is het alweer het vijfde seizoen dat we onze bio-lijn op de markt brengen. We zijn daar erg tevreden over, want die producten lopen heel goed. Toch zijn er beperkingen, want de beschikbare grond is schaars”, zegt de commercieel directeur. “We zijn vijf jaar geleden met bio begonnen. Misschien wat laat, zou je zeggen, maar toch denk ik dat we net op tijd waren.”

De watermeloen is, net als andere groenten en fruit, niet ongevoelig gebleven voor de impact van de pandemie. Abenza legt uit dat de verkoop in de Spaanse supermarkten minder vlot loopt doordat er minder promotiecampagnes gehouden worden. Ook zijn tijdelijk belangrijke traditionele afzetkanalen zoals de horeca en de weekmarkten weggevallen.

"Maar ik wil optimistisch zijn. Wordt het weer beter, dan zullen de watermeloenen gelijk weer meer over de toonbank gaan. Dat moet de druk wegnemen die we nu ervaren bij de afzet van onze watermeloenen", besluit Jesús Abenza.

Voor meer informatie:
Jesús Abenza
Alimer S.Coop.
Camino de Villaespesa, s/n. Lorca (Spanje)
Tel: +34 968 460 812
j.abenza@alimer.es
www.alimer.es

Publicatiedatum: