Eric Tastayre, Apifood

Frans pruimenseizoen van start gegaan

Apifood, een bedrijf gevestigd in Tarn-et-Garonne en gespecialiseerd in de afzet van pruimen, is net begonnen met het Franse pruimenseizoen. "Op vrijdag  juli hebben we de eerste partijen African Rose en de vroege volumes Lily Ploom afgezet. Tot nu toe hadden we alleen nog de Spaanse pruimen afgezet. Op dit moment valt alles voor de Franse pruimen langzaam op zijn plaats. Door het slechte weer is de vraag matig, maar dankzij de redelijk grote partijen aan het begin van het seizoen is de markt tamelijk in evenwicht met prima prijzen," legt manager Eric Tastayre uit.

Ongeveer 40% van de pruimenbomen is aangetast door de vorst
Net als alle andere soorten steenfruit, bleef de pruim niet gespaard van schade als gevolg van de vorstperiodes in het voorjaar. "Ongeveer 80% van de Franse pruimen wordt geteeld in het departement Tarn-et-Garonne. In het zuidwesten hield de vorst dit jaar heel lang aan. Het ontbrak de telers aan de middelen, vooral aan kaarsen, om hun boomgaarden te beschermen. 50% van de Europese rassen, traditionele en 'oude' pruimen als de Reine-Claude of de Mirabelle, zijn door de vorst aangetast. Wat betreft de Amerikaans-Japanse rassen verwachten we 40% verlies. Apifood zal dit jaar ongeveer 30% van de oogst verliezen. Gelukkig is dit verlies beperkt dankzij de ingebruikname van de jonge boomgaarden met Amerikaans-Japanse pruimen, die zonder de vorstperioden 20% meer pruimen zouden hebben gegeven."

Een eigenaardig seizoen
We weten al dat de partijen Franse pruimen dit jaar beperkt zullen zijn, maar er is nog wel veel onzekerheid over het komende seizoen. "Het is heel moeilijk te voorspellen hoe het seizoen zal verlopen. We weten dat de prijzen misschien hoger zullen zijn dan normaal, maar ook weer niet veel hoger omdat het fruit voor consumenten altijd betaalbaar moet blijven. Wat zeker is, is dat de weersomstandigheden de vraag in ieder geval zullen beïnvloeden. Als we een mooie zomer hebben, zal de consumptie zich hieraan aanpassen en toenemen. Met een stijging van de inkomsten zullen sommige telers een deel van hun verlies kunnen compenseren. Als de weersomstandigheden echter wisselvallig blijven, zoals nu het geval is, wordt het seizoen ingewikkelder."

Jarenlange inzet om kwaliteit te kunnen leveren
Als de pruim marktaandeel wint in Frankrijk, is dat ongetwijfeld te danken aan de jarenlange inspanningen om rassen met een goede smaakkwaliteit te vinden. "Momenteel bieden we onze klanten het hele seizoen een assortiment smakelijke pruimen aan. Daarnaast vervangen we ook al 15 jaar langzaamaan de minder smakelijke rassen door nieuwe, beter smakende rassen. Het is een lang en veeleisend zoekproces, want deze nieuwe rassen moeten niet alleen lekker zijn, maar ook goed te telen zijn, solide zijn en een goede winstgevendheid kunnen bieden voor de teler. Op dit moment bieden we het hele seizoen lekkere rode pruimen aan en werken we aan gele rassen om op termijn de pruimenvariëteit Golden Japan te kunnen vervangen door een nieuw ras.”

De positie van de Franse pruim op de exportmarkt
Dankzij deze jaren van toegewijd kwaliteitswerk heeft de Franse pruim niet alleen marktaandeel gewonnen in Frankrijk, maar ook op de exportmarkt. "Spaanse pruimen zijn eerder bedoeld voor de maritieme markt. Franse pruimen verkopen echter zeer goed in andere Europese landen die de kwaliteit van de pruim weten te waarderen. Bovendien verloopt de Franse teelt zeer precies en wordt deze onderworpen aan regelmatige en veeleisende sanitaire controles. Deze striktheid ten aanzien van het teeltproces helpt de Franse pruim - ondanks de concurrentie - de positie op de exportmarkt te behouden," besluit Eric.

Voor meer informatie:
Eric Tastayre
Apifood
Bâtiment administratif
Marché Gare
82030 Montauban. Frankrijk
+33 6 07 59 03 75
eric@apifood.com  
apifood.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven