Italiaanse perziken doen het beter op de Europese markt

“Wij constateren een sterk herstel wat betreft de afzet van perziken in Europa. Het is een duidelijke trend die wij jaren niet hebben gezien. Het is waar dat nectarines nog steeds het populairst zijn, maar we krijgen ook veel bestellingen voor perziken. Een van de redenen is waarschijnlijk de bevestiging van een hoge kwaliteit qua geur en smaak en het gebrek aan gewassen uit landen met meer concurrerende prijzen, zoals Spanje en Griekenland”, zegt Mirco Zanelli, commercieel directeur van het Italiaanse Apofruit.

“Door het algemene gebrek aan aanbod, dachten we aan een meer reactieve markt. Momenteel variëren de prijzen tussen de €1,20 en €1,40 per kilo voor nectarines in mandjes, en voor de grotere verpakkingen is dit €1,50 tot €1,70. Voor perziken is dit ongeveer 10 cent minder. In een normaal jaar zouden deze cijfers niet misprijzend zijn, maar dit jaar is er sprake van minder aanbod, dus wij hadden al iets meer verwacht.”

De vooruitzichten voor de komende weken zijn echter optimistisch, omdat sommige teeltgebieden zonder gewas zullen komen te zitten, waardoor extra verkoopkanalen zouden moeten vrijkomen.

“Een aspect dat in dit vreemde jaar in aanmerking moet worden genomen, is marginaliteit. Aangezien alles gezegd en geschreven is over het steenfruit, is de enige zekerheid de stijging van de kosten van de grondstoffen. Plastic, verpakking, en niet te vergeten pallets, waarvan de prijs is verdubbeld. Aan het eind van het jaar zullen wij de rekeningen kunnen opmaken, maar het is duidelijk dat de kosten per kilogram product zullen stijgen.”

“In Groot-Brittannië is er een goede exploitatie van perziken en nectarines met wit vruchtvlees, met hogere prijzen in vergelijking met perziken en nectarines met geel vruchtvlees. In Groot-Brittannië houdt het probleem verband met de toegenomen bureaucratie als gevolg van Brexit en de hogere logistieke kosten als gevolg van de dieselprijs.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven