Jesús Abenza, Alimer (Spanje):

"Het is deze zomer nog niet warm geweest in Europa, maar dat komt wel"

Het weer is dit jaar de bepalende factor in de Spaanse meloenteelt. Sinds het begin van het seizoen, dat traditioneel van start gaat in de kassen van Almería, heeft het weer het tempo bepaald van zowel de groei van de gewassen als de ontwikkeling van de afzet en hangt het eigenlijk als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de sector. We naderen al het tweede deel van juli en van echt zomerweer is nog steeds geen sprake in grote delen van Centraal- en Noord-Europa. Ook de afzet van de (water)meloenen uit de regio Murcia, waar de oogst nu plaatsvindt, lijdt daar sterk onder.

“Grote delen van Europa wachten nog steeds op stabieler weer en warme zomertemperaturen. We hebben meloenen en watermeloenen van goede kwaliteit en onze klanten zijn daar erg blij mee, maar wat we missen is mooi weer. Waar het warm is, kunnen we niet klagen over de consumptie, maar bijvoorbeeld in het zuiden van Duitsland is het weer erg onstabiel, net zoals in het Verenigd Koninkrijk, Nederland of België. En dat heeft natuurlijk een grote impact op de vraag”, zegt Jesús Abenza, commercieel directeur van telersvereniging Alimer uit Murcia. “Toch zie ik het nog wel goed komen. Het mooie weer komt wel. En dan zal de vraag stijgen.”

In voorgaande jaren kampte Europa daarentegen met droogte en hittegolven en werden er meerdere temperatuurrecords gevestigd in enkele Centraal-Europese landen. Het regenachtige en koude weer van de laatste weken en eigenlijk sinds het begin van de lente is niet alleen van invloed op de vraag, maar ook op de teelt in Murcia.

“In Almería en Castilla-La Mancha is het teeltareaal toegenomen, terwijl het in Murcia min of meer gelijk is gebleven. Er zijn zelfs enkele hectares minder meloenen aangeplant. Maar de opbrengst is niet die van vorig jaar, als gevolg van een moeilijke vruchtzetting door de regens in mei en begin juni”, zegt Jesús.

“Bij biologische watermeloenen is ons areaal bijvoorbeeld met 5-10% toegenomen, maar gaan we 30% minder kilo's per hectare oogsten. Ook voor de Galia-meloenen zitten we in hetzelfde schuitje: we hebben 3-5% meer percelen, maar we gaan mogelijk 25% minder product oogsten”, onthult de commercieel directeur. “Ik raam dat we in totaal tussen de 15 en 20% minder kilo’s gaan kunnen afzetten. Zo hadden we gerekend op ongeveer 60.000 ton watermeloenen, maar we verwachten uiteindelijk niet meer dan 52.000 ton te oogsten”, zegt Jesús Abenza.

Het weer is evenwel niet de enige uitdaging voor de telers van (water)meloenen uit de regio Murcia, zo zegt de commercieel directeur van Alimer. “Hier in de Guadalentín-vallei is er altijd veel watermeloenteelt geweest, maar er zijn nu telers die het zomerseizoen links laten liggen vanwege een gebrek aan winstgevendheid en zich concentreren op het verlengen van het winterseizoen, door zowel eerder op de markt te komen met hun producten als een vervolg te breien aan het seizoenseinde. Onze meer dan 70 watermeloentelers gaan door met de zomerproducties omdat ze via Alimer een goede afzetmarkt hebben, maar watermeloentelers, die zelf hun afzet verzorgen, zijn er steeds minder”, besluit Jesús Abenza.

Voor meer informatie:
Jesús Abenza
Alimer S.Coop.
Camino de Villaespesa, s/n.
30800 Lorca (Spanje)
+34 968 460 812
j.abenza@alimer.es
www.alimer.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven