David Manero, Cerima Cherries (Spanje):

"Bijna de helft van onze kersenproductie is verloren gegaan door de regen"

Het kersenseizoen zit er alweer bijna op in Spanje. Alleen in de hoger gelegen boomgaarden kan er nog worden geplukt. Door de slechte weersomstandigheden, met name overvloedige regen, zijn er dit jaar beduidend minder volumes op de markt gebracht. Zo ook in de Catalaanse provincie Tarragona, waar de laatste kersen reeds zijn geoogst en waar de productie veel lager is uitgevallen dan aanvankelijk verwacht.

“Het weer heeft duidelijk roet in het eten gegooid dit jaar. Vooral de regen heeft ons de das omgedaan. Vanaf de pluk van de vroege rassen tot de oogst van de latere variëteiten is het niet gestopt met regenen”, zegt David Manero, partner van Cerima Cherries, uit Tarragona.

Vrijwel in alle Spaanse kersengebieden maar ook in de rest van het Middellandse Zeegebied valt de oogst lager uit dit jaar. "Door problemen bij de vruchtzetting verwachtten we al minder volumes, maar de regen heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Nagenoeg de helft van onze oogst is verloren gegaan. Het fruit dat op de markt kwam, was van goede kwaliteit, maar we zijn veel zorgvuldiger te werk moeten gaan bij het sorteren in de boomgaarden, waardoor de kosten zijn opgelopen”, aldus de teler.

"De prijzen zijn daardoor beter dan vorig seizoen, maar ze compenseren het verlies door de daling van de volumes niet. Met minder beschikbaar fruit hebben we onze export gericht op kortere afstanden met name binnen Europa. Door de talrijke beperkingen qua luchtverkeer was export naar verre bestemmingen trouwens toch niet mogelijk”, voegt hij eraan toe

Tijdens de eerste weken van de lockdown werd er door de beperkingen op de bewegingsvrijheid gevreesd dat het onmogelijk zou worden te kunnen beschikken over de vele arbeidskrachten die nodig zijn voor de oogst van de kersen gedurende de twee maanden dat het seizoen duurt. Maar die vrees bleek uiteindelijk ongegrond.

“In de eerste plaats hadden we genoeg busjes om de seizoensmedewerkers naar de boomgaarden te vervoeren, maar gaandeweg werd ook het aantal toegestane personen per bus verhoogd. We hebben ons aan alle preventieve maatregelen gehouden, zoals het handhaven van de social distancing en het gebruik van mondmaskers, handschoenen en ontsmettingsgel, zodat we geen enkel probleem hebben gehad. Op die manier hebben we het seizoen, dat ons voor vele uitdagingen heeft gesteld, nog deels kunnen redden. Alleen tegen de regen hadden we geen verhaal”, besluit David Manero.

Voor meer informatie:
David Manero
Cerima Cherries
Tel: +34 977 418 346 (Spanje)
Mob: +34 696 869 388
cerima@cerimacherries.com
www.cerimacherries.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven