Onderzoekscoalitie brengt duurzame en klimaatzekere aardappelteelt dichterbij

"De aardappelveredeling kan sneller zodat duurzame en klimaat-zekere teelt dichterbij komt. Dat is de veelbelovende conclusie van het project Hightech (w)aardappelveredeling tijdens de slotbijeenkomst in Rilland. Een 6-koppige onderzoekscoalitie legde een basis van hardware, software, genetica en plantkennis die resulteert in een sneller en slimmer veredelingsprogramma", aldus het project. 

Tijdens het project Hightech (w)aardappelveredeling, dat liep van 2017 tot begin 2020 werd het veredelingsprogramma van Meijer een proeftuin voor nieuwe technologieën en inzichten in de aardappelveredeling. De zes onderzoekspartners; KeyGene NV, 3BM ICT Solutions, Tecnic, Universiteit van Amsterdam, Aurea Imaging en C. Meijer B.V., ontwikkelden kennis en technologie op het vlak van genetica, bio-informatica, Big Data, robotisering, en drone-imaging, door deze met succes te implementeren in een veredelingsprogramma.

"Met de resultaten uit dit project kunnen we slimmer en sneller veredelen, daar profiteert de hele aardappelketen van teler tot consument van", aldus Guus Heselmans, Manager research & development bij C. Meijer B.V.

Subsidie uit Europa
Het project werd ondersteund met een subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling vanuit het OPZuid innovatieprogramma, dat is aangevuld vanuit de Provincie Zeeland en het Rijk. Op 2 juli 2020 werd het subsidieproject afgerond met een bijeenkomst van partners, beoogde partners en relaties uit het werkveld.

“Uitwisseling van kennis is cruciaal. Met een project zoals dit worden we een echte kennispolder hier in Zeeland. Ik zie in dit traject veel mogelijkheden voor samenwerking, op korte en op lange termijn”, zei Jo-Annes de Bat, Gedeputeerde Provincie Zeeland voor o.a. landbouw en economie, tijdens de partnerbijeenkomst.

Vervolg
Met huidige en potentieel nieuwe partners wordt een nieuw onderzoekstraject opgezet: Hybride Kracht 2020-2023. Dit initiatief richt zich op de verbetering van voedselvoorziening, klimaatbestendigheid en duurzaamheid dankzij nieuwe kennisinbreng vanuit diverse onderzoeksvelden. De ontwikkelde instrumenten uit Hightech (w)aardappel worden hier ingezet.

Voor meer informatie:
Guus Heselmans
0113 760100  
guusheselmans@meijer-potato.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven