Europese aardappelmarkt (week 27)

Gunstigere groeiomstandigheden voor de aardappelen in Frankrijk zorgen voor rust op de markt

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: de markt is nog steeds kalm met een paar fabrikanten die kopen om eerdere aankopen af te ronden en zich aan contracten te kunnen houden, vooral met betrekking tot Fontane-aardappelen. De prijzen zijn over het algemeen ongewijzigd gebleven. Niet alle telers zetten hun producten af tegen de voorgestelde prijzen. De exportactiviteiten zijn inmiddels beëindigd en de telersprijzen variëren en liggen tussen de 2,50 en de 3,00 €/q.

Bintje, Challenger, Fontane: prijzen van tussen de 2,50 en de 3,00 €/q, afhankelijk van de kwaliteit, de koper, het volume en de bestemming. De meest gehanteerde prijs ligt rond de 3,00 €/q.

Gewogen prijzen (rode en witte varianten) bij de veiling van Roeselare (bron: REO via PCA):

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com

De transacties voor de zeldzame industrierassen blijven over het algemeen rond de 3,00 €/q liggen. Fabrieken werken in een hoog tempo, maar niet op volle toeren. Dankzij de regenval van de afgelopen 3 weken zijn de groeiomstandigheden op de velden aanzienlijk verbeterd (Nederland en Duitsland kregen te maken met de meeste regen). De vraag naar aardappelen voor vee neemt licht af, de velden worden dankzij de regen weer groener en de exportactiviteiten lopen ten einde.

Frankrijk 
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Gunstiger groeicondities (er is weer regen gevallen, hoewel in sommige regio’s nog steeds onvoldoende) hebben vorige week voor een rustigere markt gezorgd. Sommige kopers blijven geïnteresseerd in aardappelen van ‘frites’kwaliteit, maar ook in die bedoeld voor chips en schijfjes. Geen prijsopgaven (einde van het seizoen).

1,4% toename van 2020-oppervlakken (bron: CNIPT/UNPT Agreste):

Duitsland 
Versmarkt voor vroege ‘inheemse’ aardappelen: de meeste aardappelen onder ‘zeil’ zijn geoogst, vooral die in het zuidwesten (Baden-land). Sommige aardappelen worden later geoogst vanwege een te laag onderwatergewicht.

Na forse dalingen zijn de prijzen gestabiliseerd en liggen ze rond de 45,00 €/q.

Geïmporteerde vroege aardappelen: het Egyptische seizoen is afgelopen en de laatste aardappelen uit Israël concurreren met de Spaanse en Italiaanse vroege aardappelen, terwijl het aantal ‘inheemse’ sterk is toegenomen. De Spaanse aardappelen doen het erg goed en de prijzen zijn stabiel of licht aan het dalen.

Verwerkingsmarkt
Fontane/Challenger: geen prijsopgaven. Innovator: geen prijsopgaven. Prijsopgaven voor andere gebruiken (biogas, veevoer…): prijzen van rond de 2,00 €/qt (net als vorige week).

Biologische aardappelen: in de Pfalz (en andere subregio's met ‘vooruitgang’) zijn de vroege inheemse biologische aardappelen op het teeltbedrijf verkocht en op kleine lokale markten. Eind juni zijn de eerste 'peaux faites' verkocht in supermarkten.

Inheemse vroege aardappelen, gewogen gemiddelde prijzen, voor alle deelstaten.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven