Vraag en prijzen voor Spaanse pruimen niet op niveau door wegvallen Braziliaanse markt

De pruimenoogst in de provincie Badajoz, het belangrijkste Spaanse teeltgebied voor dit soort steenfruit, is een vijftiental dagen eerder dan normaal van start gegaan. De volumes zijn een kwart lager dan vorig jaar en ook al was de vraag heel behoorlijk bij het begin van het seizoen, toch neemt die nu een duikvlucht en dat baart kopzorgen bij menig teler. De sector heeft ook af te rekenen met het wegvallen van de Braziliaanse markt dit jaar, waardoor er een zeer gecompliceerde maand juli wordt verwacht.

“Het steenfruit in het algemeen doet het zeer goed, met veel vraag en mooie prijzen. Er is een groot tekort aan nectarines, waarvan de telersprijzen dubbel zo hoog liggen als vorig jaar. Ook de perziken, paraguayo-perziken en abrikozen laten puike prestaties optekenen. Maar de pruim, dat is een ander paar mouwen. Met de vroege rassen zoals Black Splendor ging het nog goed, maar nu loopt alles heel stroef. De oogst is ook vervroegd dit jaar en zo is er nog een overlap met de laatste Chileense volumes op verschillende markten. De telersprijzen zijn in een paar dagen tijd gedaald van 0,45-0,55 €/kg tot 0,30 €/kg”, vertelt Justo Redondo, manager van het bedrijf Nogal Fruits uit de regio Extremadura.

“Nu zijn er ongeveer 5 verschillende rassen samen op de markt. Van enkele is de houdbaarheid niet zo goed, waardoor vele telers zich zorgen maken over het gebrek aan vraag. Het gevolg is dat ze het fruit tegen te lage prijzen moeten afzetten. De pruimen met rood vruchtvlees verkopen niet slecht, maar naar de gele pruimen is er nauwelijks vraag en ik vrees dat een deel van de oogst aan de bomen zal blijven hangen”, zegt Justo Redondo.

“Er werd aanvankelijk een gemakkelijk jaar verwacht voor de pruimen: er is 25% minder productie in Spanje, ook Italië heeft minder volumes beschikbaar, de kwaliteit en de maten zijn beter dan vorig jaar en er waren goede vooruitzichten voor de vraag. Maar het wegvallen van de Braziliaanse markt heeft roet in het eten gegooid. Het Zuid-Amerikaanse land heeft vorig seizoen circa 25.000 ton afgenomen, ongeveer 1.000 containers, wat voor de sector toch direct een verlies van zo’n 30% van de vraag betekent”, zo zegt de teler en exporteur.

Omdat er minder fruit aan de bomen hing, hebben de telers in Extremadura minder moeten uitdunnen dit jaar, wat voor een verlaging van de productiekosten heeft gezorgd. Anderzijds zijn er extra kosten vanwege de beperkende maatregelen in het kader van de coronacrisis.

De vraag stagneert niet alleen in Europa, maar ook in verder weg gelegen bestemmingen zoals Latijns-Amerikaanse landen, waar de pandemie nog helemaal niet onder controle is. “Op de Latijns-Amerikaanse markten gebeurt nu precies wat in Spanje voorviel op het hoogtepunt van de coronacrisis. Veel groenten- en fruitwinkels zijn gesloten en van meerdere landen is de munt gedevalueerd. De economie lijdt en de Latijns-Amerikaanse consument kiest voor lokale producten, die goedkoper zijn de importproducten.”

Over het algemeen staat de afzet flink onder druk. “De handelaars weten goed dat er dit jaar niet op Brazilië gerekend moet worden en ze profiteren hiervan om de prijzen te verlagen. Zo worden voor bestemmingen als Polen prijzen van 1,00 €/kg betaald voor het verpakte product”. Volgens Justo Redondo komt de meeste vraag ongetwijfeld vanuit de retail. “Wie als teler niet met supermarktketens werkt, heeft het dit jaar erg moeilijk om zijn product af te zetten. Vorig jaar waren er veel meer pruimen en toch was het gemakkelijker die allemaal aan de man te brengen. Het is echt jammer dat de telers na een aantal moeilijke seizoenen op rij weer een tegenslag te verwerken krijgen.”

Voor meer informatie:
Justo Redondo López
Nogal Fruits
Tel: +34 927117017 (Spanje)
Mob: +34 639148562
export@nogalfruits.com
www.nogalfruits.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven