Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap den Boer, Olympic Fruit

“Zelfs Navels worden nu verkocht als perssinaasappelen”

Tholen – Een uitdagende markt, dat is wel de gemene deler die Jaap den Boer van Olympic Fruit ziet als het gaat over de citrusmarkt. “De logistiek in Zuid-Afrika is redelijk lastig in de havens al moet ik zeggen dat het wel verbetert op het moment. Vaak lopen de schepen een vertraging op van 7 tot 14 dagen. Verder zien we dat vooral de markt voor perssinaasappelen hoge prijzen genereert.”  

Sinaasappelbomen in Zuid-Afrika

Sinaasappelen
“Normaal hebben we rond deze tijd volumes op de markt uit Spanje, Marokko en Egypte. Dit jaar hebben die landen echter minder volumes en is mede door het coronavirus de verkoop ook hard gegaan. Het gevolg: de markt is nagenoeg leeg in Europa. Zuid-Afrika komt normaal pas met grote volumes perssinaasappelen op de markt in augustus. De lege markt zorgt voor prijzen van rond de €15  voor een karton perssinaasappelen.”

Jaap heeft wel zo een idee waarom dit jaar de volumes rond de Middellandse zee kleiner zijn uitgevallen dit jaar. “Vorig jaar is Marokko nog doorgegaan met de Maroc Late tot in oktober. Het gevolg daarvan is nu dat er tot 40% minder volume aan de bomen hangt. Iets vergelijkbaars is te zien in Egypte met ongeveer 20-30% minder volume.”

“Rond deze tijd verwachten we ook de eerste vroege Valencia’s uit Zuid-Afrika maar door de eerder genoemde vertragingen in de Zuid-Afrikaanse havens komen die wat later binnen. Normaal gesproken is dit primeurfruit voor bepaalde markten en werken wij nog met de handel in vanuit het Middellandse zeegebied. Het is nu echter zoeken naar product door de lege markt. Wat we nu zien, is dat bijvoorbeeld de kleinere maten navels verkocht worden als perssinaasappelen. Met de kwaliteit is overigens niets mis, vaak zijn ze smakelijker dan de vroege Valencia’s, maar je haalt er minder saprendement uit dan bij een Valencia of Salustiana.”

Mandarijnen
“Omdat Spanje dit jaar vroeger het seizoen had afgesloten, hebben we een lastige aanloop naar het Zuid-Afrikaanse seizoen gehad,” vertelt Jaap. “Dat komt vooral door de eerder genoemde vertraging in de Zuid-Afrikaanse havens. De markt raakte zo overspannen met hoge prijzen tot gevolg. We zien nu dat de markt weer normaliseert met clementines en andere subvarianten hierop. Ook de latere soorten zoals Tango, Nadorcott en Orri worden nu verpakt in Zuid-Afrika. Het is nu een prima markt voor mandarijnen na een eerder lastige periode.”

Citroenen, grapefruits en mineola’s
Voor de citroenen is het een ander verhaal. “Spanje beschikte over lage volumes en kwaliteitsproblemen waardoor er hoge prijzen waren op de markt. Zuid-Afrika had echter een prima oogst, net zoals Argentinië, en stuurde veel richting de Europese markt. De prijs staat wat onder druk maar het wordt wel verkocht. De prijzen liggen net boven of rond de €1,- per kilo en de volumes zijn beduidend groter dan vorig jaar. De grapefruit markt is stabiel, met opvallend veel grote maten en een schaarste aan kleinere maatsorteringen. Sinds anderhalve week zijn we ook weer begonnen met de mineola’s uit Peru. Nu nog met beperkte volumes uit de regio Piura (Noord-Peru) maar ook Ica komt in productie waardoor er straks meer richting Europa komt.” Waar de bottleneck van Zuid-Afrika vooral in de havens zit, is dat bij Peru in de pakstations. “Peru heeft meer last van de lockdown dan Zuid-Afrika en dus zijn de volumes tot nu toe richting Europa beperkt.”

“Dat markt is niet bepaald slecht te noemen voor citrus,” vertelt Jaap. “We verwachten dat de markt voor de Navels wat gaat stabiliseren na hoge prijzen op dit moment.  Voor de perssinaasappelen is dit nog even afwachten. Overigens ben ik over de kwaliteit van het citrus dit jaar dik tevreden.”

Voor meer informatie:
Jaap den Boer
Olympic Fruit
Handelscentrum ZHZ 40a
2991 LD Barendrecht
Tel: +31 (0)180 646 210
j.denboer@olympicfruit.com
www.olympicfruit.com