Martijn Vogelaar (Fruvo) blikt terug op hardfruitseizoen met twee gezichten

"Corona-crisis heeft afzet hardfruit in feite gepasseerd"

Tholen - Bij fruitbedrijf Fruvo in Krabbendijke is het laatste hardfruit van het seizoen 2019-2020 verkocht. Het bedrijf koelt, sorteert, verpakt en verkoopt de appelen en peren van het eigen teeltbedrijf Vogelaar Fruitcultures en van andere telers. "Onze doelstelling is om een break van een week of vier te hebben. We kunnen dat ook, omdat we niet verbonden zijn aan een retailer, die jaarrond fruit van ons afneemt", vertelt algemeen directeur Martijn Vogelaar.

"Als je peren in juli of augustus nog wilt afzetten, is dat toch altijd een vorm van Russische roulette. Daarom is tot op heden altijd onze strategie geweest om te proberen eind juni leeg te zijn", aldus Martijn. Hij blikt terug op een seizoen met twee gezichten. "Tot en met januari verliep het hardfruitseizoen maar zozo. Toen was het krapjes en lag de prijs maar net boven kostprijs. Maar daarna is de prijs gaan stijgen en is het een mooie tweede helft van het seizoen geworden."


Delcorf en Belle de Jumet

"We kunnen wel stellen dat het Corona-virus de afzet van het hardfruit in feite heeft gepasseerd. Italië voerde de boventoon, maar eigenlijk kwam er overal wel vraag vandaan. De vraag kwam over de hele breedte. Xenia is een ras dat het bij ons bijzonder goed heeft gedaan, maar in feite heeft elk ras wel goed gelopen. Ook de biologische peren liepen mooi met de reguliere afzet mee. Achteraf bezien hebben we in de eerste helft van het seizoen het fruit misschien wel voor een te lage prijs verkocht, maar goed dat is achteraf altijd makkelijk concluderen."

Martijn is voorzichtig om een verwachting uit te spreken over het nieuwe seizoen, dat bij Fruvo begin augustus begint met de Delcorf en Honeybell. "Dat blijkt achteraf nog weleens anders uit te pakken. Op zich staat de nieuwe oogst er mooi voor, maar het is spannend welke schade de droogte aan zal brengen. De oogst zal hoe dan ook lager dan gemiddeld uitvallen, zeker voor de appelen, maar ook voor de peren. Al durf ik daar nog geen percentage aan te verbinden. Dat ligt namelijk in grote mate wat er nog afvalt en uitgroeit."

Voor meer informatie:
Martijn Vogelaar
Fruvo
Oude Rijksweg 10a
4412 NK Krabbendijke
Tel: 0113-503183
cmvogelaar@fruvo.nl
www.fruvo.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven