Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Korea en Canada stabiel maar handel Japan, China en Rusland slap

Wisselvallige markt voor Zuid-Afrikaans grapefruit

Zo'n driekwart van het Zuid-Afrikaanse grapefruit, zowel wit als rood, is verladen. De kwaliteit en opbrengsten zijn goed.

Na een vroege oogst, die uit abnormaal veel grote maten bestond (met een piek in maat 35), werd het fruit in de grootste en kleinste maten achtergehouden vanwege de weerstand in de EU, het Midden- en Verre Oosten en Rusland. 

De aantallen die tot nu toe werden verladen, zijn hoger (4%) dan de voorgaande twee jaar maar na de knallende start zal het seizoen waarschijnlijk vrij snel aflopen, bericht de grapefruit focusgroep in haar laatste memo. 

Grapefruitafzet Japan met 25% gedaald
Japan is een grote afnemer van Zuid-Afrikaanse grapefruitrassen Star Ruby en Marsh maar de afzet is met een kwart gedaald ten opzichte van vorig jaar omdat het seizoen ernstige hinder ondervond van logistieke problemen en het wegvallen van de horeca-markt (met name voor Marsh-grapefruit). 

"Momenteel zijn er grapefruitvoorraden van vier tot vijf weken op de markt en er komen nog drie schepen aan," meldt de focusgroep van de Citrus Growers' Association. "Dit is afgezien van de schepen die momenteel worden geladen en andere die nog op de planning staan."

De Zuid-Afrikaanse export naar Japan begon eerder en de verwachting is dat de totale export naar Japan dit seizoen lager uit zal vallen. 

Stijging export grapefruit voor verwerking tempert Chinese prijzen
In China viel de aankomst van twee schepen met Zuid-Afrikaans grapefruit samen met een daling van de prijzen. Tot week 23 groeide de export van rood grapefruit naar China met 22%. 

Chinese ontvangers zullen de aantallen wegwerken maar waarschuwen wel dat de prijzen lager zullen zijn dan waar het fruit voor werd verladen.

De sterke stijging van de export van grapefruit voor de verwerking, die met 30% steeg tegenover 12% vorig seizoen, doet klasse I grapefruit op de Chinese markt bepaald geen goed en dit baart de Citrus Growers' Association en sommige exporteurs zorgen. 

"De belangrijkste vraag dit seizoen is of we waarde toe kunnen voegen voor telers of afbreuk aan de waarde doen door de grote aantallen fruit die er voor de verwerking worden geƫxporteerd maar die op verkooppunten eindigen en hier concurreren met klasse I fruit."

De focusgroep zou blij zijn met een forse vermindering van de export van grapefruit voor de verwerkende sector naar China en een stop op de export maat 35 om de vooruitzichten voor de rest van het seizoen te verbeteren. 

De export van fruit voor de verwerking naar andere markten nam overigens niet opvallend toe. 

Publicatiedatum: