Europese aardappelmarkt (week 24)

Belgische volumes vroege aardappelen kleiner dan normaal

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België 
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: de markt is zich langzaamaan aan het herstellen en de industriële activiteit (die zich momenteel op een niveau van tussen de 45 en de 100% bevindt) zet zich steeds meer door, naarmate de maatregelen rondom de lockdown geleidelijk minder streng worden en de afzet van verwerkte producten steeds beter verloopt. Afhankelijk van de fabrieken en hun behoeften (soms naar specifieke producten), liggen de telersprijzen tussen de 3,00 en de 5,00 €/q. De kwaliteit van de aardappelen wordt langzaam minder (hoewel de kleur van de verschillende bewaaraardappelen wel goed blijft), met verlies van stevigheid, problemen rondom het ontkiemen en in de vorm van drukplekken. Daarom willen sommige kopers ervoor zorgen dat, zolang deze beschikbaar zijn,  ze goede producten hebben. Het lijkt al vrijwel zeker dat het volume van de vroege aardappelen dat binnen enkele weken beschikbaar zal zijn, kleiner zal zijn dan normaal, wat de huidige stevigere trend kan beïnvloeden. De export van consumptieaardappelen loopt op zijn eind. De kwaliteit is slechter (drukplekken, verlies van stevigheid) en kopers hebben zich bijna volledig gericht op de nieuwe geïmporteerde of inheemse aardappelen. De leveringen voor vee gaan door tegen lagere prijzen. Voorbereiders/verpakkers voor de binnenlandse markt blijven sneller werken dan normaal.

Bintje, Challenger, Fontane, Innovator, Markies…: prijzen van tussen de 3,00 en de 5,00 €/q, afhankelijk van kwaliteit, koper, volume en bestemming. Gesteunde markt.

Gewogen prijzen (rode en witte varianten) bij de veiling van Roeselare (bron: REO via PCA):

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering: Bintje, Fontane, Challenger: geen prijsopgaven vanwege een gebrek aan transacties binnen de branche.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com  

Volgens de VTA begint de markt weer enigszins tot leven te komen. De prijzen voor aardappelen van friteskwaliteit liggen tussen de 3,00 en de 5,00 €/q. Deze aardappelen zijn met name bedoeld voor de export.

Frankrijk 
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Er zijn weer prijsopgaven voor industrieaardappelen. Voor de meeste (basis)rassen liggen de prijzen rond de 3,00 €/qt. Voor sommige rassen of partijen van hogere kwaliteit liggen de prijzen rond de 5,00 €/q. Het UNPT geeft aan dat sommige fabrikanten weer op de markt zijn met telersprijzen van tussen de 3,00 en de 5,00 €/qt.

Duitsland 
Versmarkt (oude aardappelen): laatste prijsopgaven. De prijzen van vorige week zagen er als volgt uit: 24,75 €/q voor vastkokende aardappelen en 23,63 €/q voor kruimige, bloemige aardappelen.

Inheemse vroege aardappelen: de afzet op de verschillende teeltbedrijven en markten (Palts, Rijnland, vroege regio's van Nedersaksen...) neemt geleidelijk toe. De prijzen blijven stevig. Half juni worden de eerste aardappelen zonder schil verwacht.

Rijnland, vroege aardappelen: prijzen van tussen de 76 en de 84 €/q, afhankelijk van het ras, de kwaliteit en de locatie.

Palts: prijzen van rond de 64 €/q (voor kruimige aardappelen) en de 66 € /q (voor vastkokende aardappelen).

Verwerkingsmarkt
Fontane/Challenger: geen prijsopgaven. De prijzen voor ander gebruik (biogas, veevoer…) liggen tussen de 1,50 en de 2,00 €/qt (vergeleken met prijzen van tussen de 1,50 en de 2,00 €/q vorige week).

Biologische aardappelen: de handel in 'inheemse' biologische aardappelen zet zich voort. De voorraden bewaaraardappelen zijn dermate groot dat er nog 1 tot 3 weken aardappelen afgezet kunnen worden.

Inheemse vroege aardappelen, gewogen gemiddelde prijzen, voor alle deelstaten.

De opbrengsten zijn teleurstellend (en beginnen kleiner te worden), voornamelijk als gevolg van slechte bodemstructuren, en als gevolg van de droogte (hoewel de meeste velden met vroege aardappelen worden geïrrigeerd), en van de koudegolf sinds half mei.

De prijs voor mediterrane aardappelen blijft dalen vanwege de botsing tussen de prijzen voor aardappelen uit Egypte (van rond de € 48) en die uit Israël (van rond de € 55) en Spanje (van tussen de € 55 en de € 60).

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië  

Voor meer informatie:  
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven