Ramón Pascual, Summerfruit

"Goede kersenprijzen wegen niet op tegen misoogst door regen, vorst en hagel”

In de meeste kersenproducerende gebieden van Spanje, van onder andere El Jerte tot Alicante, Tarragona en Lleida, maar ook in Italië en Frankrijk, hebben regen, vorst en hagel een aanzienlijk tekort aan fruit op de Europese markten veroorzaakt.

"Het is een zeer gecompliceerd seizoen, omdat we nauwelijks productie hebben," zegt Ramón Pascual, verkoper bij Summerfruit, gevestigd in Fraga, Huesca (Noord-Spanje). "De Covid-19-pandemie heeft de nodige complicaties veroorzaakt, zoals de beperkte mobiliteit van werknemers. Daarbij heeft het vier keer meer geregend dan gewoonlijk. Het leek er even op dat de weersomstandigheden in juni zouden verbeteren, maar de regen en de hagelbuien zijn nog steeds niet opgehouden. Elke keer als we met een nieuwe variëteit beginnen, regent het weer en gaat alles mis."

Het aanbod was dit jaar al kleiner door de lagere opbrengsten, maar de regen heeft de verkoopbare volumes verder verminderd en de kwaliteit van het fruit in het algemeen aangetast.

Volgens Pascual is het prijsniveau zeer naar wens: "De prijzen zijn goed, hoewel het de verloren gegane volumes niet compenseert, aangezien we slechts 40% van het fruit dat we geoogst hebben, kunnen gebruiken vanwege kwaliteitsproblemen. Er zijn variëteiten die zelfs niet geoogst zijn."

Turkije begint nu met de kersenoogst en zal een markt vinden met nauwelijks enige concurrentie in Europa. Binnenkort beginnen de oogsten ook in Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

"In het algemeen is er een gat in het fruitaanbod op de Europese markten dat gevolgen heeft voor hardfruit, steenfruit, citrus of watermeloenen, wat een grote vraag met zich meebrengt," zegt Pascual. "Eind deze week beginnen we met het op de markt brengen van nectarines, perziken, paraguayo's en abrikozen. In Lleida verwachten we dat de oogst van steenfruit tussen 20 en 30% kleiner zal zijn dan vorig jaar, voornamelijk vanwege de lage temperaturen dit voorjaar. Het gebrek aan perziken, nectarines en paraguayo's zal vooral in de maanden juni en juli merkbaar zijn."

Hoewel Summerfruit met zijn kersen meestal aanwezig is op verre markten, zoals Singapore, Hong Kong, Thailand, Dubai, Kuala Lumpur, de Verenigde Arabische Emiraten, Canada of Zuid-Afrika, zal het dit jaar, gezien het lage aanbod, vooral gericht zijn op nabijgelegen markten in Europa. "Dit jaar is er voor ons geen ruimte om risico's te nemen. In Europa zijn de prijzen voor het fruit goed en wordt het binnen 72 uur verkocht en in de schappen van de supermarkt geplaatst. Afgezien daarvan zullen we onze verplichtingen in het buitenland nakomen."

Voor meer informatie:
Ramón Pascual
Summerfruit
Ctra. Nacional 221, km 329
Fraga (Huesca)
Spanje
+34 974453915
ramon@summerfruit.es
www.summerfruit.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven