Extreem hoge prijsstelling verwacht

Stijgende vraag naar Egyptische zoete aardappelen

Het Egyptische zoete aardappelseizoen is begonnen en één exporteur hoopt zijn markten in Europa te kunnen uitbreiden. Door de pandemie zouden de prijzen dit seizoen extreem hoog kunnen worden en de concurrentie zou daardoor hevig kunnen zijn.

Volgens Mostafa Adel, internationaal verkoopmanager van MMA Fresh Produce, heeft Egypte de afgelopen jaren de productie van zoete aardappelen aanzienlijk verhoogd: "De laatste drie jaar zijn de volumes van zoete aardappelen in Egypte toegenomen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het te veel is toegenomen, op verzoek van het ministerie van Landbouw, vanwege de grote vraag naar zoete aardappelen vanuit de hele wereld"

"Zoals altijd begon het zoete aardappelseizoen rustig, maar de vraag neemt elke week toe. Dit seizoen wil ons bedrijf tussen de 800 en 1000 ton zoete aardappelen uit Beauregard exporteren naar Europa. Als je dit vergelijkt met de 500 ton die we vorig seizoen deden, hebben we belangrijke stappen voorwaarts gezet wat betreft de teelt. Dit jaar zijn onze belangrijkste markten het VK, Frankrijk en Nederland, maar we hopen ons bereik uit te breiden naar landen als België en Italië."

Hoewel de Egyptische zoete aardappelen meestal laag in prijs zijn, zijn ze niet de goedkoopste ter wereld. Dit betekent dat MMA nog steeds een deel van de concurrentie moet trotseren, met slechts één enkele variëteit voor de importeurs om uit te kiezen.

"De grootste uitdaging waar we voor staan bij het exporteren van Egyptische zoete aardappelen is de prijsstelling in vergelijking met andere origines zoals de Chinezen. De Egyptenaren hebben ook een gebrek aan verschillende rassen van zoete aardappelen, aangezien we zeer goed bekend staan om de Beauregard zoete aardappel, maar het is ook het enige ras waar Egypte überhaupt bekend om staat," legt Adel uit.

MMA Fresh Produce handelt ook in citrus, maar het Egyptische citrusseizoen is al voorbij. De aanpak van de twee seizoenen is heel anders. "Vergeleken met citrus is de zoete aardappel makkelijker te bewaren door zijn hardheid. Maar citrus is op zijn beurt veel gemakkelijker te verkopen binnen een open markt. De Egyptische zoete aardappel staat voor veel grote uitdagingen op de Europese markt, omdat de concurrentie van andere origines in Europa enorm is. Normaal gesproken worden de prijzen na elk seizoen beter, maar het hangt allemaal af van de beschikbaarheid van zoete aardappelen van andere herkomst en de hoeveelheden die uit Egypte worden geëxporteerd. Aangezien dit echter geen normaal jaar is, verwachten we extreem hoge prijzen, aangezien de Covid-19-pandemie nog steeds in veel Europese landen voelbaar is."

"Ondanks de zware concurrentie van andere origines, zal de Egyptische zoete aardappel altijd een plaats hebben," zegt Adel. "Egyptische zoete aardappelen zijn altijd in trek, ook al zijn andere oorsprongen begonnen. Dit komt vooral door onze prijzen, die op het moment dat ze hun maximum bereiken nog steeds lager zijn dan die van andere origine, met uitzondering van de Chinese oorsprong. Maar ondanks dat de Chinezen een lagere prijs hebben, heeft de Egyptische zoete aardappel in Europa de voorkeur. We zijn positief over het seizoen en we denken dat er een goede kans is dat de Egyptische zoete aardappel nieuwe markten over de hele wereld zal betreden, vooral in Europese landen," besluit Adel.

Voor meer informatie:
Mostafa Adel
MMA Fresh Produce
+20 114 271 7700
Mostafa.adel@mmagroup.co
LinkedIn
LinkedIn-bedrijfspagina


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven