Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rapport USDA

Droogte, hoge temperaturen en citrusgreening tasten Mexicaanse sinaasappelboomgaarden aan

De aanzienlijke en aanhoudende droogte in veel citrusteeltgebieden in Mexico heeft geleid tot een daling van de totale citrusproductie in vergelijking met vorig jaar, waarbij de opbrengst van sinaasappelen naar verwachting met 45% zal dalen. Als gevolg van de geringe aanvoer van sinaasappelen voor verwerking zal de export van vers, geconcentreerd sinaasappelsap naar de Verenigde Staten naar verwachting dalen tot bijna de helft van het exportniveau van 2018/19. Ook de Huanglongbing Citrus greening disease (HLB) vormt een bedreiging voor Mexicaanse citrustelers.

De gele arcering geeft de droogtegebieden aan in Mexico (d.d. 25 mei 2020)

Droogte en hoge temperaturen
De sinaasappelproductie van 2019/2020 wordt geraamd op 2,53 miljoen ton. Dat is 45% lager dan de vorige ramingen en een van de laagste verwachte oogsten sinds het begin van de jaren negentig. Deze raming is op basis van informatie van telers en besprekingen met vertegenwoordigers uit de sector.

De aanhoudende droogte en de hoge temperaturen hebben de sinaasappelproductie drastischer beïnvloed dan ander citrus, omdat veel sinaasappelbomen ouder zijn en meer energie nodig hebben om fruit te produceren. Bovendien hebben veel kleine telers een gebrek aan irrigatietechnologie en slechte gewasbeheerspraktijken, wat de teeltproblemen verergeren. Grootschalige telers hebben meestal een aantal irrigatiemechanismen, passen kunstmest toe en voeren andere verzachtende maatregelen uit, zoals het achterlaten van onkruid rond de bomen om het vochtgehalte op peil te houden.

De intense temperaturen en het gebrek aan regen gedurende het hele groeiseizoen resulteerden in een wijdverspreide achteruitgang van de kwaliteit van de sinaasappelen, met een verminderde omvang en kwaliteit in de meeste sinaasappeltelende staten. In de staat Veracruz waren de hoge temperaturen het meest problematisch in oktober en november 2019. De regen valt gewoonlijk gedurende het hele groeiseizoen, maar concentreerde zich dit seizoen in twee maanden, wat resulteerde in een korter groeiseizoen. De laatste bloeicyclus, die het einde van de oogst aangeeft, was tussen december en maart. Sinaasappels kunnen in Veracruz meestal tot juni worden geoogst.

Revitalisering van sinaasappelboomgaarden
Terwijl droogte en hoge temperaturen de productie in 2019/20 sterk hebben beïnvloed, zien veel telers de verandering in het weerspatroon als het 'nieuwe normale'. Telers werken aan het revitaliseren van boomgaarden met irrigatiesystemen en nieuwe boomaanplantingen, maar begrijpen dat de productie en de opbrengsten moeilijk te herstellen zijn. Er is grote behoefte aan overheidssteun om de infrastructuur te vernieuwen en de boomgaarden te revitaliseren. Er is ook bezorgdheid over het feit dat zonder meer overheidssteun, de vergroening van citrus een ernstiger probleem zou kunnen worden in het hele land, waardoor de productie nog verder zou afnemen.

HLB
De Mexicaanse citrus wordt geteisterd door Huanglongbing Citrus greening disease (HLB). De ziekte zorgt ervoor dat citrusbomen misvormde, gedeeltelijk groene vruchten produceren. Hoewel de smaak doorgaans niet wordt aangetast, kan het citrus niet verkocht worden voor verse consumptie. HLB werd in 2009 voor het eerst in Mexico ontdekt en sindsdien heeft de overheid een monitoringprogramma voor de ziekte geïmplementeerd. HLB is in heel Mexico gedetecteerd in de citrusteeltgebieden. In teeltstaten, waaronder Veracruz, Tamaulipas, San Luis Potosi en Nuevo Leon, zijn HLB-detecties geweest. In 2019 werden in Baja California HLB-positieve detecties aangetroffen in het grensgebied tussen Californië en Mexico.

Voor meer informatie: Mexico Citrus Update/USDA

 

Publicatiedatum: