Manuel Cerpa, partner van BerryDealer (Spanje):

"Van alle zachtfruit hebben de blauwe bessen dit seizoen de beste prestatie neergezet"

De Spaanse blauwe bessen hebben het dit seizoen goed gedaan ondanks de omstandigheden en in weerwil van de prognoses die er eerst niet zo rooskleurig uitzagen vanwege de mindere resultaten van het voorgaande jaar. De vraag naar frambozen stagneert en de prijzen komen onder druk te staan, vooral door de toegenomen concurrentie vanuit Marokko en Portugal. Ook de bramen maken geen mooie prijzen, in dit geval door de laattijdige oogst die opeens met grote hoeveelheden tegelijk op de markt kwam. Manuel Cerpa, partner van het in Sevilla gevestigde exportbedrijf BerryDealer, geeft tekst en uitleg bij de huidige situatie op de Spaanse bessenmarkt. 

“De blauwe bessen hebben dit seizoen de beste prestatie neergezet”
"Gelukkig hebben de blauwe bessen het dit jaar goed gedaan en dat lag niet direct in de lijn van de verwachtingen na enkele moeilijke jaren. De telers zijn tevreden, in tegenstelling tot vorig jaar toen ze veel geld verloren hebben. Van alle zachtfruit hebben de blauwe bessen zonder twijfel de beste prestatie neergezet. De prijzen zijn stabiel gebleven, vooral door een meer dan gewoonlijk natte en koude maand april. Dat heeft voor een geleidelijke en stabiele productie gezorgd. Zo liepen de verschillende rassen zich niet te veel voor de voeten tijdens de periodes waarin er zich normaal gezien productiepieken voordoen", legt de commercieel directeur van BerryDealer uit.


Manuel Cerpa en Pablo González, partners van BerryDealer

"Momenteel zijn we bezig met de afzet van de late rassen. Die hebben een hoog kwaliteitsniveau en we hopen nog tot eind juni met mooie volumes op de markt te kunnen blijven. In de landen waar onze blauwen bessen naartoe gaan, hebben ze tegen eind deze maand geen noemenswaardige hoeveelheden uit eigen of andere teeltgebieden. We kunnen dus mooi profiteren van dit afzetvenster".

De Spaanse frambozen krijgen het moeilijk op de exportmarkten
"De Spaanse frambozen kampen momenteel met een geringe vraag en dalende prijzen. Dat heeft eerst en vooral te maken met het zomerfruit en de exoten. In deze periode van het jaar trekken het zomerfruit en de exoten alle aandacht naar zich toe in de schappen. Bessen moeten het doen met een tweederangsrol. Daarnaast nemen de volumes uit Huelva nu tijdelijk weer toe en ook Portugal heeft nog product beschikbaar. Marokko, dat voor hevige concurrentie heeft gezorgd dit jaar, zit wel al in de laatste rechte lijn van het seizoen", zegt Manuel Cerpa.

Bovendien begint de frambozenteelt in de belangrijkste Europese bestemmingen de Spaanse frambozen te verdringen. "Nederland en België oogsten nu al ongeveer een maand kasframbozen en nu beginnen ook de buitenoogsten in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Frankrijk."

Vele telers hebben de pluk al stopgezet, omdat de prijzen onder de productiekosten liggen. "Over drie weken is het over en uit voor de Spaanse en Portugese frambozen, denk ik", voegt hij eraan toe.

De plotse omvangrijke bramenoogst compliceert de afzet
Normaal gezien bereikt de bramenoogst in Spanje, Marokko en Portugal zijn piek in de laatste week van april en in de maand mei. Bij gebrek aan geschikte rassen en voldoende technische kennis zijn er in de herfst- en wintermaanden nauwelijks bedrijven uit deze landen - op één teler na - die bramen kunnen leveren.

"Dit jaar is heel raar verlopen. Tot januari hadden we constante volumes voor luchtvracht en daarna hadden we een tekort tot iets meer dan twee weken geleden, toen de Spaanse bramen plotsklaps allemaal tegelijk rijp werden. Aangezien de bramenmarkt veel kleiner is dan die van andere bessen en er momenteel veel concurrentie is in de schappen met andere producten, wordt de afzet enorm gecompliceerd", besluit Manuel Cerpa.

Voor meer informatie:
Manuel Cerpa
BerryDealer
sales@berrydealer.com
Mobiel: +34 647207257 (Spanje)
Pablo González
Mobiel: + 34 657673064
pablogonzalez@berrydealer.com
www.berrydealer.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven