Logistiekproblemen en koude-inval

Oogst Armeense en Oekraïense watermeloenen vertraagd

Logistieke problemen in het kader van de coronapandemie, evenals een actuele koude-inval, hebben tot een aanzienlijke vertraging van het Oekraïense watermeloenenseizoen geleid. Normaal gesproken zouden de eerste partijen uit het Oost-Europese land reeds midden juni arriveren, maar de oogststart zal dit seizoen nu vermoedelijk pas begin/midden juli plaatsvinden, vertelt Stefan Matvienko, die de producten in het Duitstalig gebied verkoopt.


Verse watermeloenen uit het Oekraïense gebied Cherson.

Koude-inval in Oekraïne
"Er werden onlangs in de Oekraïense hoofdstad Kiev temperaturen rond de 12 graden Celsius gemeten. Dat is buitengewoon koud voor deze tijd van het jaar", schetst Stefan de actuele weersituatie. Het weer heeft zich dan ook negatief uitgewerkt op de groei van de Oekraïense watermeloenen, zodat de oorspronkelijke tijdsplanning dit jaar niet kan worden aangehouden.


De koudegolf in Oekraïne heeft tot een vertraging van de groei en daarmee tot een latere oogststart geleid. 

Armenië: exportbeperkingen bemoeilijken de export
Een soortgelijke situatie speelt er in het tweede afnameland van het importagentschap, Armenië. Hier worden normaal gesproken eind mei de eerste watermeloenen van het seizoen verladen. Dit jaar zullen vermoedelijk pas eind juni de eerste partijen op de markt komen. Bovendien hebben de exportbeperkingen, als gevolg van de crisis, een negatieve uitwerking op de export, aldus Stefan. "Normaal gesproken belandt het leeuwendeel in de Russische retail, enkele ketens hebben echter reeds voor andere afnamelanden gekozen."


Er werd een speciaal ras voor de Oekraïense productie geteeld met een gemiddeld gewicht tussen de 10 en 12 kg.

Groot potentieel voor Oekraïense partijen
Vanwege de lange transportafstanden en het grote aantal alternatieven op kortere afstand kwam ook de Duitse markt eerder minder in aanmerking. "Voor de Oekraïense watermeloenen zie ik echter nog steeds groot potentieel op de Duitse en Oostenrijkse markt. We hebben afgelopen jaar voor het eerst Oekraïense producten in Duitsland aangeboden en de belangstelling was verbazingwekkend. Ten eerste omdat de logistiekkosten relatief laag zijn. Ten tweede omdat in de Oekraïne een speciaal ras geteeld wordt met een gewicht van circa 10-12 kg. Dit ras wordt in de Duitse handel zeer goed ontvangen", luidt het tenslotte. 


Verpakte watermeloenen uit Oekraïense teelt voor de Europese markt.

Voor meer informatie:
Stefan Matvienko
+49 152 597 30 691
stefan.matvienko@gmail.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven