Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste Zuid-Afrikaanse grapefruits reeds op de markt

Kleine oogst en horecasluiting houden de limesmarkt in evenwicht

Het Spaanse citrusseizoen gaat de laatste weken tegemoet: circa drie tot vier weken vroeger dan afgelopen jaar zal men in Duitsland overstappen op producten van overzee, overwegend uit Zuid-Afrika. Deze ontwikkeling is het resultaat van drie componenten: de verwachte oogst in Spanje was dit jaar reeds klein. Daar kwamen nog stormen met regen en hagel bij, die grote hoeveelheden van het fruit ongeschikt maakten voor de export. Het coronavirus en de daardoor toegenomen vraag naar vitamine C houdend fruit liet de voorraden bovendien sneller slinken.

"Vanwege corona was de vraag naar citroenen en sinaasappelen in de afgelopen maanden tussen de 20 en 30% groter dan gebruikelijk. Daarom rekenen we op de overgang naar Zuid-Afrikaanse producten tegen eind juni c.q. begin juli“, aldus een Duitse importeur. Spanje probeert haar seizoen steeds verder te verlengen en de Europese markt zo lang mogelijk zelf van producten te voorzien.

Bij de grapefruits ziet het er anders uit: "Sinds afgelopen week zijn er reeds grapefruits uit Zuid-Afrika op de markt. Zuid-Afrika blijft tot begin september ook het enige marktrelevante herkomstland, gevolgd door enkele weken Mexico en dan eind oktober de overgang naar de eerste Spaanse producten.“ Daarmee wordt de markt voor 21-22 weken van producten van overzee voorzien – bij sinaasappelen en citroenen neemt Spanje een wezenlijk grotere ruimte in.

De limes zijn van oudsher de zorgenkindjes onder het citrus, met grote schommelingen bij de verzorging en de prijzen, tussen "bijna gratis en extreem duur", weet de deskundige. "Conventionele limes zijn sterk van de horeca afhankelijk. Een geluk bij een ongeluk was dit jaar dat de oogst klein uitgevallen is en de markt tijdens de horecasluiting dus niet met limes overspoeld werd.“

Bij de bio-limes merkt men minder van de horecasluiting: "Er is een lichte verschuiving richting de retail, deze is echter niet zo extreem als bij andere producten. Ook in de bio-categorie was er in de afgelopen weken sprake van een lichte schaarste, dit is nu echter niet meer het geval“, luidt het afsluitend.

Publicatiedatum: