Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert Upton - Schoonbee Landgoed

"Dit is het jaar dat vroege Zuid-Afrikaanse Navelsinaasappelen kunnen schitteren"

Op het noordelijk halfrond beginnen de sinaasappelvoorraden uitgeput te raken, nu de Egyptische Valencia-oogst kleiner uitvalt en de oogst in Spanje hinder ondervindt van een tekort aan arbeiders vanwege de Covid-19-crisis. Deze situatie vormt een ideaal decor voor een categorie die de laatste jaren verguisd werd: de vroege Navel. 

Schoonbee Landgoed verpakt 24 uur per dag sinaasappelen (foto:  Schoonbee)

"De orders voor vroege Zuid-Afrikaanse Navels, die voorgaande jaren werden overschaduwd door late Valencia's van het noordelijk halfrond, zijn dit jaar nauwelijks bij te benen," zegt Gert Upton, marketing- en salesmanager op Schoonbee Landgoed, dat gelegen is in de regio Senwes in de provincie Limpopo, waar het merendeel van de Zuid-Afrikaanse Navelboomgaarden te vinden is. 

"Vorige week kregen we overzeese orders binnen voor 2.900 pallets sinaasappelen, dat zijn zo'n 235.000 dozen van 15 kilo. We verpakken per seizoen zo'n 800.000 sinaasappelen en dat betekent dus dat we onze totale oogst in drie weken tijd zouden kunnen verpakken!"

Het bedrijf verpakt momenteel 24 uur per dag sinaasappelen in haar citruspakstation Kameelkop, waar dagelijks 1.800 tot 2.000 bakken worden gesorteerd. 

Het citruspakstation Kameelkop op Schoonbee Landgoed

“In alle landen op het noordelijk halfrond is momenteel sprake van een tekort aan sinaasappelen. Het ziet er niet naar uit dat de vraag af zal zwakken."

Ondanks het feit dat vroege Navels niet het populairste ras zijn, voldoen zij uitstekend tot de eerste Turkse Valencia's over twee weken weer op de markt verschijnen," legt Gert uit. "Er is altijd meer vraag naar Valencia's dan naar Navels omdat Valencia's beter bestand zijn tegen transport, een betere kleuring en hoger sappercentage hebben."

Hoge prijzen voor Valencia's in Europa 
De eerste Zuid-Afrikaanse Navels hebben Europa al bereikt maar op Schoonbee zijn ze twee weken geleden pas gestart met het verpakken. Ze wilden eerst hun citroenen verladen om te voorkomen dat deze tegelijk met de grote aantallen uit de Oostkaap op de markt zouden komen. Ze hadden ook al hun Satsuma's afgezet waardoor ze dit jaar een vroege start met het citroenenseizoen konden maken.

Het seizoen van de late Navels begint over ongeveer een maand op Schoonbee. 

Gert merkt op dat de Navels en Valencia's er op een aantal percelen geweldig uitzien en op andere percelen enige windschade opgelopen hebben. 

In Europa zijn de prijzen voor late Valencia's bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, waarmee de waarde voor Egypte wordt geoptimaliseerd na een moeilijk seizoen in China. 

"We moeten deze trend vasthouden en ervoor zorgen dat sinaasappelen een topprioriteit voor onze klanten blijven terwijl we een realistisch prijsniveau behouden."

De afgelopen vijf jaar is het Navelareaal in Zuid-Afrika met 2% gekrompen en heeft een aantal telers vroege Navelrassen verwijderd. Het Valencia-areaal (dat nog altijd het grootste areaal is) is daarentegen stabiel gebleven.

Voor meer informatie: 
Gert Upton
Schoonbee Landgoed
Tel: +27 13 262 4000
Email: marketing@schoonbee.co.za
http://schoonbee.co.za/

Publicatiedatum: