Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Riaan Ellis van Unifrutti

Zuid-Afrikaanse citroenen overspoelen markt in het Midden-Oosten

De citroenmarkt in het Midden-Oosten stort in onder het gewicht van alle citroenen die Zuid-Afrika (en China) heeft gestuurd om de leemte op te vullen die is ontstaan door de vervroegde uittreding van Turkije.

"De enorme hoeveelheden die naar het Midden-Oosten zijn gestuurd, hebben de markt op de rand van de afgrond gebracht," zegt Riaan Ellis, marketingmanager bij Unifrutti Zuid-Afrika. Tot twee weken geleden waren de wekelijkse zendingen van Zuid-Afrikaanse citroenen dubbel of zelfs driemaal zo groot als die van dezelfde week in 2019. In week 15 werd de grootste citroenzending ooit vanuit Zuid-Afrika verstuurd, meer dan 1,5 miljoen kartons van 15 kilo in één week, waarvan tweederde naar het Midden-Oosten ging.

De totale Zuid-Afrikaanse citroenexport bedroeg tot nu toe 9,48 miljoen kartons. Aan het eind van week 20 waren er vorig jaar 3,9 miljoen kartons en in 2018 6,2 miljoen kartons, waarvan iets minder dan de helft naar het Midden-Oosten ging. Ellis merkt ook op dat een grote hoeveelheid vroege citroenen in de derde categorie zat.

Onverwachte stijging van het aantal citroenen
Vorige week was het de eerste keer in het seizoen dat de verzendingen onder de corresponderende volumes vielen in 2019 toen de sector zich begon te richten op Europa. De schade aan de citroenmarkt is echter al aangericht en er is nog steeds veel citrus op weg per schip naar het Midden-Oosten.

"De prijs is zeer snel gedaald. Binnen een paar weken is het gehalveerd. Het daalt voortdurend en we hopen dat de markt zich in de komende weken kan ontdoen van de voorraden, zodat de situatie zich kan stabiliseren. De vraag is in hoeverre de markt in het Midden-Oosten stabiliteit kan vinden en in hoeverre de volumes in evenwicht kunnen worden gebracht met de vraag."

Enorme groei door verhoogde opbrengst van meer hectare
Ellis verwacht meer stabiliteit op de Europese markt, omdat Zuid-Afrika een lang venster heeft in de grote detailhandel. "Het is belangrijk om te vermelden, dat de exporteurs het gebruikelijke draaiboek hebben gevolgd om zich aan het begin van het seizoen te concentreren op het Midden-Oosten en Rusland, maar met een groeiende volumebasis. Vorig jaar daalden de volumes in de vroegste gebieden. Dit jaar is het volume per hectare aanzienlijk toegenomen, net als de teeltgebieden."

Citroenboomgaard in Hoedspruit (foto's verstrekt door Unifrutti)

"We wisten allemaal dat de citroenenvolumes groeiden, maar het is de snelheid waarmee het kwam die onverwacht was. De schatting is 5 miljoen kartons citroenen meer dan de 22 miljoen kartons van vorig jaar, maar de aanwas groeide zo snel, dat het de sector heeft verrast. Er is meestal een goed commercieel venster in week 15, maar dit jaar stuurde de sector meer in die week dan in de piekweken van de voorgaande jaren."

Zwakke markt in Hongkong
"Het Verre Oosten was niet populair aan het begin van het jaar als gevolg van de protesten in Hongkong. Op het moment van de eerste coronabesmetting sloot Hongkong direct de grens met China, wat de markt alleen maar zwakker maakte. Hongkong is altijd een belangrijke markt geweest voor Zuid-Afrikaanse citroenen. Veel ervan gaat naar de theewinkels en de hotels. Maar Zuid-Afrika heeft veel minder gestuurd dan gebruikelijk. Op het moment dat een belangrijke markt niet meer veel vraagt, heeft dat een impact op de omliggende gebieden. Markten als Singapore en Maleisië zijn onder druk komen te staan, waardoor veel van deze volumes in het Midden-Oosten terecht zijn gekomen."

Volgens Ellis was Rusland in het begin ook een goede markt, maar je kunt er alleen met grote volumes komen.

Citrustelers in het noorden en oosten van Zuid-Afrika wachten nog steeds op een volledige openstelling van de Amerikaanse markt. Kunnen de VS een waardevolle afzetmarkt worden voor vroege Zuid-Afrikaanse citroenen? Ellis denkt niet vanwege een goede citrusoogst in de VS zelf.

Voor meer informatie:
Riaan Ellis
Unifrutti
+27 21 852 8494
info@unifrutti.co.za
www.unifrutti.co.za

Publicatiedatum: