Annulering lijnvluchten bemoeilijkt export van Argentijnse blauwe bessen

Nu er een versoepeling van de lockdownmaatregelen lijkt aan te komen en het dagelijkse leven weer op gang kan komen, bereiden de blauwe bessentelers van de Argentijnse regio Mesopotamia zich al voor om de nieuwe oogst aan te vatten met tal van veiligheidsmaatregelen.

In augustus bijten de provincies Entre Ríos en Corrientes de spits af met de pluk van de vroege rassen. Om de naleving van de maatregelen, die de overheid heeft opgelegd te kunnen waarborgen, zitten de telers al samen met enkele specialisten om een protocol op te stellen.

Geen lijnvluchten tot 1 september
Wat de afzet betreft, verklaart Alejandro Pannunzio, voorzitter van de Vereniging van Blauwe Bessentelers van Mesopotamia (APAMA), dat de sector te maken krijgt met een onverwacht probleem, namelijk de opschorting van het vliegverkeer tot 1 september.

"De onzekerheid speelt elke sector parten, maar voor ons komt daar nog eens bij dat er pas weer in september lijnvluchten zijn, terwijl onze eerste blauwe bessen, waarvan de volumes nog niet zo groot zijn, met passagiersvliegtuigen geëxporteerd worden. We moeten een oplossing zien te vinden voor dit probleem, anders wordt het onmogelijk ons product in het buitenland af te zetten”, legt de voorzitter uit.

“Het grootste deel van onze blauwe bessen gaat mee op passagiersvluchten op opengebleven ruimtes, maar nu die vluchten niet doorgaan, is het erg moeilijk om een plaatsje te vinden voor ons product. Daar komt dan nog bij dat sommige luchtvaartmaatschappijen al aangekondigd hebben niet meer in Argentinië te opereren, wat onze opties op regelmatige zendingen nog verkleint", voegt hij eraan toe.

“We blijven niet bij de pakken zitten en zoeken naar een oplossing op alle niveaus, maar het zal niet gemakkelijk worden aangezien vooralsnog niemand weet hoe de pandemie zal evolueren in de komende maanden. Zo werken we aan een overeenkomst met Aerolíneas Argentinas om te zien of er op de lege retours van de repatriëringsvluchten fruit mee kan naar onze exportbestemmingen.”

Meer consumptie door pandemie
Te midden van alle onzekerheid is er toch één zekerheid: de consumptie van fruit in de hele wereld is gegroeid. Vooral in de Verenigde Staten, een land met 300 miljoen inwoners en een gemiddelde jaarlijkse consumptie van 800 gram blauwe bessen per persoon, is de bes aan een opmars bezig.

“Een expert in fruithandel uit Californië, die ook aan onze virtuele APAMA-dagen zal deelnemen in augustus, liet al weten een groei te verwachten van de consumptie van blauwe bessen in de VS, omdat de mensen de antioxidanten in het fruit zeer weten te waarderen. En uit België komt via een andere spreker op onze conferentie, Juan González, de bevestiging dat de fruitconsumptie er dit jaar tot dusver met 13% is gestegen. Met andere woorden, de markt is er. Maar welke prijs de consument ervoor kan betalen, dat is nog de vraag”, besluit hij.

Bron: Simon Stopol, ProducePay (april 2020)

Voor meer informatie:

APAMA
Pellegrini 407, Concordia (E.R) - Argentinië
Tel.: +54 345 421 4943
www.apama.com.ar

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven