Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Torenhoge vraag naar Italiaans citrus

De afgelopen twee maanden werd er veel citrus verkocht in Italië, maar desondanks kende het land een flinke daling qua teelt. In sommige regio’s was er zelfs sprake van 70% minder dan voorgaande seizoenen. Veel telers hebben het seizoen in de eerste tien dagen van februari al beëindigd, waardoor er een beroep moest worden gedaan op buitenlands citrus om de verhouding tussen vraag en aanbod in evenwicht te brengen.

"Er was een onverwachte boost bij sinaasappelen met een prijsstijging tot 25%. In het begin kwam de aanvoer van sinaasappelen, naast de weinige volumes die we uit sommige Italiaanse gebieden ontvingen, voornamelijk uit Spanje maar toen de lockdown ook het Iberisch schiereiland trof, moesten we overschakelen naar Grieks en Egyptisch citrus." Dat zijn de bevindingen van een Zuid-Italiaans bedrijf dat is gespecialiseerd in de afzet en distributie van seizoensgewassen.

"In feite waren er begin april in Spanje enorme personeelsproblemen in de boomgaarden en in de verwerkingsfaciliteiten als gevolg van de strenge Covid-19-maatregelen, waarbij het werk onder quota of in ploegendienst werd uitgevoerd, soms veroorzaakt door ongeplande afwezigheid van personeel tijdens de piekfase van de coronapandemie."

"Eind mei verwachten we de afzet van Spaanse sinaasappelen te beëindigen. Daarna gaan we beginnen met de sinaasappelen uit Zuid-Afrika, dat de meeste Europese markten bevoorraadt. Ook voor de citroenen is er sprake van een forse prijsstijging, namelijk 70% en de prijzen voor die uit Spanje lopen al op tot €1,20 per kilo. Er zijn ook landen zoals Turkije die de export van citroenen hebben verboden. Deze worden nu op de interne markt afgezet."

"De afgelopen twee maanden waren zeer roerig. Nu het ergste voorbij lijkt, kunnen we zeggen dat de hele AGF-sector zich goed heeft gehouden. Op de groothandelsmarkten was er, in tegenstelling tot de detailhandel, geen sprake van hamstergedrag. Toch hadden deze markten wel te maken met een prijsstijging vanwege de noodsituatie en de stijging van sommige kosten. Het heeft ons veel moeite gekost, maar het is gelukt om citrus aan te kopen, ook al hebben we hier en daar concessies moeten doen qua maat en kwaliteit. De vraag is echt torenhoog, vooral naar sinaasappelen. We vragen ons wel eens af wat er zou zijn gebeurd als de horeca-sector nog gewoon open was!"

Publicatiedatum: