Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese aardappelmarkt (week 17)

Het poten van de aardappelen in Frankrijk is eind deze week waarschijnlijk afgerond

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België 
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: het werktempo van de verschillende Belgische units varieert sterk (van 20% tot bijna 100%), afhankelijk van het soort product (verse frites, diepvriesfrites, specialiteiten, aardappelvlokken, frites, etc.) en van de markten (Europese supermarkten, fastfood, Europese of wereldwijde export, etc.). Dit tempo varieert ook van week tot week, afhankelijk van de afzet (perspectieven), de beschikbaarheid van het personeel en de (langzame) heropening van de snackbars (verse frites). De prioriteit ligt bij het opzeggen van de (exclusieve) contracten. Er vindt bijna geen afzet op de markt met zeldzame soorten plaats en zelfs de overtollige volumes worden steeds minder afgezet (steeds vaker wordt er niet voor betaald). De enige transacties die zijn waargenomen betreffen die voor het veevoer en voor biogas. Hiervoor liggen de prijzen tussen de 0,50 en de 1,50 €/q. Voor aardappelvlokken liggen ze zelfs rond de 2,50 €/q.

De export van consumptieaardappelen naar het oosten en het zuiden van Europa wordt moeilijker door de sterkere concurrentie van Nederlandse en Franse exporteurs, die geografisch gezien dichterbij zijn. Verpakkers van bereiders voor de binnenlandse markt behouden hun activiteit die 10 tot 20% hoger ligt dan ‘normaal’ en moeten tijdelijk kopen naast hun contracten (tegen prijzen hoger dan 12,00 €/q, bewaaraardappelen, aardappelen van wasbare kwaliteit, aardappelen met nuttige certificering, etc.), maar het zijn de vroege mediterrane aardappelen die in de schappen verschijnen.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering: Bintje, Fontane, Challenger: geen prijsopgaven vanwege gebrek aan transacties binnen de branche.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De Nederlandse regering heeft een budget van 50 miljoen euro vrijgemaakt om de aardappelen die niet verwerkt kunnen worden te kunnen compenseren (1 miljoen ton tot 50/ton). Volgens de BO-interprofessionele organisatie BO Akkerbouw zijn ongeveer 1.500 telers getroffen. De industriële activiteit is minder geworden en valt uitsluitend nog binnen de contracten. De binnenlandse markt voor verse producten loopt nog steeds erg goed, met telersprijzen van tussen de 10 en de 18 €/q, afhankelijk van het ras en de kwaliteit.  Er zijn exportactiviteiten richting landen in het oosten van Europa, met onder druk staande telersprijzen van tussen de 7,00 en de 10,00 €/q.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com   

Het coronavirus heeft de aardappelverwerking in maart sterk beïnvloed (bron: NAO): Nederlandse fabrieken hebben in maart 2020 290.900 ton verwerkt, vergeleken met 331.300 ton in maart 2019: meer dan 40.000 ton lager (meer dan 12% minder). Het totaal over 12 maanden bedraagt 3.831.000 ton, vergeleken met 3.947.000 ton over de afgelopen 12 maanden (een daling van 2,9%).

Frankrijk 
Het poten van de aardappelen was op 15 april met 60% gevorderd (schatting UNPT) en zou deze week afgerond moeten zijn. Er is geen vraag vanuit de fabrieken op de markt voor zeldzame soorten en de industriële activiteit betreft voornamelijk die rond chipsaardappelen en aardappelvlokken. Het verwerkingsseizoen loopt tot juli of augustus voor frites (let op kwaliteit) en aardappelvlokken. Het is echter zeer waarschijnlijk dat 500.000 ton niet zal worden verwerkt. Met alle betrokken deelnemers (zetmeel, diervoeder, methanisatie en opslag) wordt gezocht naar oplossingen en alternatieven. De export blijft actief richting Italië, Spanje en Oosterse landen, met lagere prijzen voor de aardappelen van basiskwaliteit. De binnenlandse versmarkten zijn in het zuiden dynamischer dan in het noorden van het land, met prijzen die zelfs oplopen voor de aardappelen van topkwaliteit.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Fabriekslevering (bronnen: GIPT via UNPT): de Franse fabrieken hebben van juli 2019 tot eind maart 2020 934.000 ton verwerkt, een iets lager totaal (0,3%). De industriële activiteit is in maart beïnvloed door het coronavirus, met een daling van 7% (7.500 ton) in vergelijking met maart 2019 tot gevolg.

Duitsland
Na een goede afzet rond Pasen, is de handel momenteel weer rustig, maar deze blijft wel goed. De aankopen op het teeltbedrijf nemen toe. Het aantal zendingen (voor export) naar Oost-Europa is groeiende. Het poten van vroege aardappelen is afgerond, gevolgd door het poten van de middenseizoenrassen en dat van de bewaaraardappelen.

Versmarkt: de prijzen voor vastkokende aardappelen lagen iets hoger: 24,17 €/q (vergeleken met 24,08 €/q vorige week) en waren stabiel voor kruimige, bloemige aardappelen: 22,75 €/q (vergeleken met 22,75 €/q vorige week). Er zijn betere prijzen (tot 3,00 €/q meer) voor bewaaraardappelen. Sommige rassen die gewoonlijk door de industrie worden gebruikt, zijn nu te vinden in de schappen van supermarkten en in de export.

Industriemarkt: Fontane / Challenger: geen prijsopgaven. Innovator: geen prijsopgaven. De prijzen voor ander gebruik (biogas, diervoeder…) lagen tussen de 1,50 en de 2,00 €/qt (vergeleken met prijzen van tussen de 1,50 en de 2,00 €/qt vorige week).

Biologische aardappelen: onderhandelbare telersprijzen van tussen de 63 en de 65 €/qt. Supermarkten zijn acties gestart voor biologische aardappelen om de resterende volumes te kwijt te kunnen raken vóór de komst van biologische aardappelen uit Egypte en Israël. Er is sprake van een aanzienlijke schade aan de aardappelen bestemd voor verwerking tot diervoeding.

 

 

Publicatiedatum: