Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Delphy

Roep voor uitstel verbod op CIPC

Advies- en onderzoeksorganisatie Delphy stelt dat het verbod op het gebruik van CIPC bij de bewaring van consumptieaardappelen uitgesteld moet worden vanwege de noodzakelijke investeringen.

De aardappelsector in heel Europa staat momenteel sterk onder druk door de Coronacrisis. Om van CIPC over te stappen op andere producten, moeten er kosten gemaakt worden door de telers. Schuren moeten gereinigd worden of wellicht worden aangepast of zelfs vernieuwd. Deze discussie speelt in heel Europa. Niet alleen bij telers, maar ook bij verwerkers. Iedereen die in de teelt of afzet van consumptieaardappelen een fysieke rol heeft, zal moeten investeren om het residu in het product zo laag mogelijk te krijgen en om de nieuwe oogst goed en lang te kunnen bewaren.

De middelen die als alternatief gebruikt kunnen worden zijn een stuk duurder dan CIPC.

Uit een enquĂȘte gehouden door Delphy onder 120 aardappeltelers blijkt dat het merendeel nog forse aanpassingen in hun bewaarschuur moeten doen. Juist de telers die hun aardappelen lang bewaren, worden nu extra hard getroffen in deze crisis.

De afzetsituatie voor het komende jaar is ook nog erg onvoorspelbaar, temeer omdat enkele fritesfabrikanten hun contractvoorwaarden aangepast hebben. Er komt meer afzetrisico bij de telers te liggen.

Aardappeltelers, en de gehele aardappelsector, zijn al hard aan het werk om over te stappen naar bewaring zonder Chloor IPC, echter gezien de huidige situatie en de noodzakelijke investeringen is het aan te bevelen het verbod op Chloor IPC uit te stellen.

Voor meer informatie:
Delphy
Postbus 7001
6700 CA Wageningen
Agro Business Park 65
6708 PV Wageningen
Tel: +31 (0)317 491 578


Publicatiedatum: