Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peren, appelen, aardappelen en groenten lopen schade op

Polen opnieuw getroffen door nachtvorst

Recent werd Polen opnieuw getroffen door nachtvorst. Hoewel het kwik niet zo ver daalde als tijdens de vorige periode van nachtvorst, heeft een aantal groenten- en fruitsoorten toch schade opgelopen. 

Volgens Jan Nowakowski van Genesis Fresh heeft Polen al wat nachten met vorst achter de rug en zullen er later deze maand nog meer volgen. "In maart hadden we twee tot drie nachten met vorst, waarbij de temperatuur aan de grond tot -7 graden Celsius daalde. De vorst ging later gepaard met een krachtige wind waardoor de gevoelstemperatuur rond de -12 graden lag. Dit gebeurde tijdens het prille groeistadium. In april hadden we al een nacht met lichte vorst, waarbij het kwik daalde tot -2 graden. Er staan ons deze maand nog twee nachten met vorst te wachten."

De vorst zal gevolgen hebben maar het is nu nog te vroeg om iets te zeggen over de omvang van de schade. De nachtvorst in mei is doorgaans het meest verraderlijk en we kunnen nu nog niet zeggen wat deze maand voor ons in petto zal hebben," legt Nowakowski uit. "De voorbije nachtvorst heeft gevolgen voor het seizoen van appelen en peren. Het is moeilijk om nu al een raming van de verliezen te maken. De nachtvorst, die soms in mei voorkomt, heeft echter nog een grotere impact op de oogst in Polen. Nu ging het om lichte vorst die een geringe tot gemiddelde impact op de fruitteelt heeft. De nachtvorst zal echter wel schade opleveren aan de appel- en perenoogst. We hebben ook vernomen dat er schade is aan aardappelen en vroege groentengewassen. De oogst van blauwe bessen en aardbeien zal eveneens lager uitvallen," zegt hij tot slot. 

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel: +48 223783405
Email: info@genesisfresh.com  

Publicatiedatum: