Al twee miljoen dozen Zuid-Afrikaanse citroenen verladen

Het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen is in volle gang en de sector gaat uit van een recordexport van 143,3 mln dozen, een groei van 13% ten opzichte van vorig seizoen.

Volgens Justin Chadwick, directeur van de Citrus Grower's Association werden er al 2 mln dozen citroenen geëxporteerd en dat is veel meer dan vorig seizoen. "Dit jaar zien we dat de citroenen eerder rijp zijn en dat ook de vraag sterk is. Ze worden naar alle markten verladen en nu het coronavirus zich zo snel verspreidt, is de vraag groot omdat mensen meer inkopen."

Er zijn ook geringe aantallen grapefruit verladen evenals wat easypeelers.

"Voor zover ik weet zijn alle handelsroutes open. Ik heb niet gehoord dat er verstoringen zijn dus in dat opzicht verloopt alles nog redelijk normaal."

Vanaf donderdag 26 maart zal Zuid-Afrika in lockdown gaan tot 16 april. Alle Zuid-Afrikanen moeten gedurende deze periode thuisblijven. 

"De voedselverwerkende en tuinbouwsector worden als essentieel beschouwd en zullen hun activiteiten niet neerleggen. Onze arbeiders kunnen zoals altijd naar hun werk komen en onze producten worden ook nog gewoon verladen maar wel met extra zorg voor de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers. De lockdown is er niet voor niets maar we moeten er ook voor zorgen dat we kunnen blijven werken in een omgeving waarin zij geen gevaar lopen. Ik denk met name aan de verpakkers die afstand zullen moeten houden waardoor de verpakkingslijnen wellicht om en om zullen worden bemand. We moeten nog kijken wat de meest praktische oplossing is."

Mensen willen volgens Justin graag blijven werken. Hij zegt dat er zich bij één pakstation veel mensen hadden verzameld om een baantje te bemachtigen maar bijeenkomsten van meer dan 100 mensen zijn verboden en daarom werd de politie gewaarschuwd. De wachtenden gaven echter aan liever gearresteerd te worden dan zonder werk te zitten. 

 

Voor meer informatie: 
Justin Chadwick
CGA
www.cga.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven