Knelpunten citroenmarkt en toename productiekosten Spaanse citroentelers

"Sommige klanten moeten begrijpen dat we al het mogelijke doen"

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de vraag naar citroenen opvallend sterk gestegen. Dit kan grotendeels toegeschreven worden aan het feit dat citroenen rijk zijn aan vitaminen die de afweer versterken. Als gevolg van 'paniekinkopen' en de problemen in de productie vanwege de beperkende maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, zijn er knelpunten in de distributie ontstaan, evenals een forse stijging van de productie- en logistieke kosten. 

"De vraag is enorm gestegen in Spanje, waar de gemoederen enigszins zijn gekalmeerd nu consumenten beseffen dat de winkelschappen de volgende dag altijd weer aangevuld worden. Nu zien we na Italië en Spanje de vraag pieken in andere landen in het noorden van Europa," legt José Antonio Garcia uit, directeur van de Lemon and Grapefruit Interprofessional (Ailimpo). 

"Hoewel de aanvoer op peil is, hebben we onze commerciële activiteiten opgeschaald. We kampen met problemen in de productie, nu het oogsten en verpakken trager gaat vanwege de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Veel mensen moeten bovendien thuis blijven om voor hun kinderen te zorgen nu ook de scholen dicht blijven. Hierdoor hebben we te maken met veel hogere kosten en dat geldt ook voor de logistiek," legt de woordvoerder van Ailimpo uit. 

"Niemand wil zonder voorraden komen te zitten. Onder afnemers is er sprake van onrust en paniek. Zij zouden juist moeten begrijpen dat we het onmenselijke doen om de markt te blijven bevoorraden. We vragen mensen geduld op te brengen en begrip te hebben voor het feit dat de prijzen hoger zijn omdat onze productiekosten onder deze omstandigheden ook toegenomen zijn. Tegelijkertijd moeten we flexibeler zijn als het aankomt op maten en kwaliteitseisen. We proberen alle bestellingen te verwerken maar dat is vrijwel onmogelijk."

De sector oogst momenteel de Fino-citroenen en volgende maand gaat de Verna-oogst van start, waarvoor goede opbrengsten worden verwacht. "Er liggen moeilijke weken voor ons maar er hangt voldoende fruit in de bomen voor iedereen," zegt José Antonio García tot slot. 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven