Moeizame start voor Israëlisch seizoen Orri Jaffa-mandarijnen

Voor Israëlische telers van Orri Jaffa-mandarijnen ging het seizoen moeizaam van start. "Het seizoen kwam traag op gang. Door de weersomstandigheden werd het fruit later rijp," begint Tal Amit, hoofd citrus bij het Israëlisch Plants Production & Marketing Board. "We lopen de laatste twee maanden meer dan 30% achter op schema."

Tal verwacht echter dat telers dezelfde aantallen easypeelers zullen kunnen exporteren dan vorig jaar, zo'n 90.000 ton. "Frankrijk is onze voornaamste markt. 45% van onze Orri-mandarijnen is bestemd voor de Franse markt. Zoals velen wel zullen weten, werd er in dit land de eerste weken van januari gestaakt. Deze staking trof de import- en transportsector en leidde er toe dat fruit de Europese markt later bereikte."

"De Noord-Amerikaanse markt laat een gestage groei zien, voegt Tal eraan toe. "Deze markt is de afgelopen drie tot vier jaar gegroeid en de Orri-mandarijn heeft hier een goede reputatie opgebouwd. Er worden ook easypeelers in Californië geteeld. Dit maakt de concurrentie in Noord-Amerika ingewikkelder, evenals de marketing op de verkooppunten. Onze doelstelling is om het niveau van vorig jaar te behalen ondanks de late start van het seizoen."

Betere prijzen, goede kwaliteit
Hij vertelt dat de prijzen veel beter zijn dan vorig jaar. "De prijzen bedroegen begin dit jaar zo'n €2 op de groothandelsmarkt. Nu zijn de prijzen gedaald naar €1,50 - €1,60 per kilo. De kwaliteit van het fruit is dit seizoen uitstekend." Tal verwacht dat het Orri-seizoen in Israël nog wel even zal duren. "Dit is te danken aan de late start. Ik denk dat het seizoen nog zeker tot in mei zal duren."

"We hebben nog grote aantallen te verladen. Bij aanvang van het seizoen lag de export rond de 4.000 ton per week. Nu is dit het dubbele en wordt er wekelijks meer dan 8.000 ton geëxporteerd. Het weer is beter geworden en telers kunnen de mandarijnen ononderbroken plukken. 

In Israël worden geen nieuwe Orri-boomgaarden aangeplant. "De afgelopen twee jaar zijn er zelfs Orri-bomen gerooid in gebieden waar ze eigenlijk nooit geplant hadden moeten worden. De opbrengsten in deze gebieden waren zo laag dat het verdwijnen van deze bomen eigenlijk niet zo'n grote impact heeft op de totale productie. We hebben nu 800 hectare minder dan twee jaar geleden."

Spanje
In Spanje wordt hetzelfde ras geteeld maar onder andere voorwaarden. "Hier worden Orri-mandarijnen door licentiehouders op ongeveer 2.000 hectare geteeld. De totale productie ligt rond de 60.000 ton. Telers mogen niet meer bomen aanplanten. Spanje is het enige land in Europa dat Orri mag telen en er zijn geen licenties meer te verkrijgen in Spanje. We verlenen wel licenties in het zuidelijk halfrond, zoals in Zuid-Afrika, Argentinië, Chili, Uruguay en Peru."

Het merk Jaffa heeft nog andere rassen te bieden. Tal beschouwt deze rassen echter niet als concurrenten voor Orri. "Orri is het 'juweel van Jaffa'. Sommige rassen overlappen met het seizoen van Orri waardoor het weinig zin heeft om ze verder te ontwikkelen, hoewel we mogelijk binnen een paar jaar met één of twee verrassingen zullen komen," vervolgt Tal. 

Hij ziet de wisselkoers van de Israëlische munt als een serieuze bedreiging voor Orri-telers. "Ieder jaar stijgt de koers van de shekel met 5% tot 10% ten opzichte van andere valuta's. Dit betekent dat de inkomsten van telers ieder jaar verder dalen, terwijl de productiekosten steeds verder toenemen. De teelt is steeds minder rendabel en dat zal op den duur tot ernstige problemen gaan leiden."

Op de vraag waar hij Jaffa Orri over een paar jaar ziet, antwoordt Tal Amit dat hij verwacht dat de mandarijn het beste product in zijn categorie op de markt zal zijn. "Ik zie geen bedreigingen en ik denk dat de huidige aantallen voldoende zijn voor de toekomst. Ik zou erg blij zijn als net als de vraag ook de inkomsten van telers zouden verbeteren."

 

Voor meer informatie:
Jaffa Orri
www.orrijaffa.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven