Fotoverslag: Citrus Market Outlook Forum 2020

Tegen het einde van het Citrus Market Outlook Forum werd er aandacht besteed aan het komende seizoen en werd stilgestaan bij hetgeen de sector tot nu toe heeft bereikt.

2019 was een recordjaar voor de export. Voor het eerst exporteerde Australië meer dan 300.000 ton citrus en overtrof de waarde van de export de grens van €295 mln. China, Japan en Hongkong waren de grootste afnemers. 

David Daniels, algemeen directeur marktontwikkeling, vertelde de aanwezigen dat de Chinese markt blijft groeien. Het feit dat de groei in 2019 matig was ten opzichte van het jaar daarvoor kwam omdat matenprofiel van het fruit veelal niet overeenkwam met de vermarktbare maatsortering. 

"Het is desondanks goed te zien dat China iets minder kieskeurig is geworden wat betreft de maten," zei hij. "De export naar Japan blijft stabiel op 35.000 tot 40.000 ton. Thailand is de grote verrassing met name voor mandarijnen uit Queensland. Ik denk dat dit te danken is aan de inspanningen van Queensland Citrus Exporters' Group gedurende bijna tien jaar. Dit is zo'n unieke situatie die laat zien dat het echt effect heeft als een groep gelijkgestemde bedrijven met de pet rondgaat en geld steekt in promotionele en marketingactiviteiten."

Meer dan 208.000 ton van de totale export bestond uit sinaasappelen, met een waarde van €185 mln. Dit betekent een toename van zo'n 10% ten opzichte van het voorgaande jaar. De export van mandarijnen liet een sterke stijging vergeleken met 2018 zien. De export groeide met 47% naar 90.000 ton en een waarde van €127 mln. Citroenen, limes en grapefruit hadden een aandeel van 5.200 in de totale export en vertegenwoordigden een waarde van €5,7 mln. 

Klik hier voor de fotoreportage

Er werden nog andere indrukwekkende mijlpalen bereikt. Zo werden er voor het eerst meer dan 10.000 ton naar de Filipijnen geëxporteerd sinds dat Australië in 2012-2013 toegang tot deze markt kreeg en ook de export naar de Verenigde Arabische Emiraten overschreed de 10.000 ton. 

"Hoewel het leeuwendeel van onze handel bestemd is voor China, Japan en Hongkong, zijn we van mening dat we bij een export van 10.000 ton van een goede markt kunnen spreken," vervolgde Daniels. "We hebben zo'n zes markten waar we deze aantallen afzetten. We exporteren jaarlijks echter naar 55 verschillende markten maar vaak gaat het dan om slechts een paar ton. Zelfs de Verenigde Staten vallen buiten onze top-tien. Er was een tijd dat we één op de drie sinaasappelen naar de Verenigde Staten exporteerden maar die is allang voorbij."

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven