Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Asaja (Spanje) laakt EU-beleid: "Wat nou Green Deal als je import van citrus uit derde landen stimuleert"

De Valenciaanse Landbouwvereniging AVA-ASAJA veroordeelt de "incoherentie en de hypocrisie" van de Europese Commissie door te streven naar een groener Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en door de Green New Deal te steunen, terwijl het tegelijkertijd de import van citrus uit derde landen aanmoedigt die een bedreiging vormt voor de eigen Europese productie.

De voorzitter van AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, stelt aan de kaak dat Brussel de mond vol heeft van termen als milieu en duurzaamheid maar anderzijds handelsakkoorden sluit voor de import van producten die van duizenden kilometers ver komen en zo blijkbaar helemaal niet geeft om de ecologische voetafdruk. Bovendien is ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, die voor de eigen Europese telers zijn verboden, toegestaan voor importproducten. De import uit derde landen werkt volgens de voorzitter ten slotte ook nog de ontvolking van het Europese platteland in de hand.

De landbouworganisatie dient de Europese Commissie op die manier van antwoord op haar stelling dat de oorzaken van de Spaanse citruscrisis gezocht moeten worden in de structurele tekortkomingen van de sector zelf en niet in de invloed die de handel met derde landen zou kunnen uitoefenen of in de fytosanitaire risico’s van importcitrus. Daarbij gaat het vooral om mandarijnen uit Zuid-Afrika in de eerste helft van het Europese seizoen (van september tot december) en sinaasappelen uit Egypte in de tweede helft (van december tot juni).

Zuid-Afrika heeft de afgelopen jaren meer dan 23 mln citrusbomen geplant en de prognose is dat het over 5 jaar 600.000 ton mandarijnen van de late rassen naar de EU zou kunnen exporteren, samenvallend met het begin van het Europese seizoen. Deze toename van de Zuid-Afrikaanse export zou een verwoestend effect hebben op de 300.000 ton extra vroege en vroege rassen die momenteel in Spanje worden geteeld.

Ook Egypte denkt aan uitbreiden en heeft een ambitieus plan klaar om uit te groeien tot het grootste teeltgebied van sinaasappelen in het Middellandse Zeegebied.

Naast het effect op de telersprijzen waarschuwt AVA-ASAJA ook voor de fytosanitaire risico’s die importcitrus uit derde landen met zich meebrengt. Zuid-Afrika staat zelfs bovenaan de ranglijst van onderscheppingen in de EU-havens van citrus besmet met plagen en ziekten, met in totaal 34 gevallen in 2019, waaronder 21 van Thaumatotibia leucotreta of Afrikaanse fruitmot en 9 van Phyllosticta citricarpa of citrus black spot.

“De Europese Commissie tekent met voorbedachte rade een strategie uit waarbij het de mediterrane tuinbouw systematisch opoffert om technologische of industriële producten in derde landen te kunnen verkopen, zelfs als de prijs die betaald moet worden voor dergelijke handelsuitwisseling de vernietiging is van een strategische Europese sector die bijdraagt aan de onafhankelijkheid van de voedselvoorziening en zelfs als dergelijke strategie de leegloop van het Europese platteland alleen maar in de hand werkt en de strijd tegen de klimaatverandering stokken in de wielen steekt”, zo luidt de kritiek van Aguado.

Publicatiedatum: