Guillermo Soler, manager ORC Spain:

"Hogere prijzen remmen consumptie van Orri mandarijnen niet"

"Door de mindere citrusoogst komen de Orri mandarijnen wat vroeger op de markt dit jaar. En bijgevolg schuift ook het einde van het seizoen naar voren op. Midden januari is de pluk begonnen, terwijl de aanvang normaal gezien eind januari plaatsvindt. Gelukkig heeft de schil van de Orri’s niet veel tijd nodig om te kleuren en kan men de mandarijnen ook lang aan de boom laten hangen. De houdbaarheid is uitstekend én ze zijn makkelijk in de verwerking", zegt Guillermo Soler, manager van de telersvereniging van Orri mandarijnen, het Orri Running Committee (ORC).

Het ORC verwacht voor 2019-2020 een gelijkaardige oogst als de vorige jaren, namelijk ongeveer een 55.000 ton. Van alle mandarijnen halen de Orri’s de hoogste telersprijzen en brengen ze het meest op in de markt.

"Ik verwacht niet direct dat de hogere Orri-prijzen de consumptie remmen"
"De markt is een complex systeem en de prijzen kunnen van week tot week sterk variëren. Dit jaar zijn de Orri mandarijnen wat duurder, maar ik verwacht niet direct dat dit de consumptie zal remmen", zegt Guillermo Soler.

“In het begin van het seizoen wordt er een grote communicatie- en promotiecampagne gepland, vooral in de maand maart, wanneer de Orri mandarijn echt goed op smaak komt. We gaan ook tal van activiteiten organiseren op de groothandelsmarkten en in de verschillende verkooppunten om het werk van de distributeurs van ons merk te ondersteunen”, legt Guillermo Soler uit.

“Na een moeilijk 2019 vanwege de overproductie, eist de Orri mandarijn opnieuw zijn plaats op als het toonaangevende premiumras op de markt. We verwachten dit seizoen 55.000 ton te oogsten, ook al valt na de doortocht van de storm Gloria te bezien of dat cijfer wel behaald wordt. Het onweer kan het fruit dat nog in de bomen hangt immers beschadigd hebben of toch een deel ervan”, gaat de manager van ORC verder.


Guillermo Soler, manager van ORC Spain

Meer dan 50.000 ton afgezet in 2019
De Orri heeft een intens oranje kleur. De mandarijn is ook gemakkelijk te pellen en onderscheidt zich door zijn unieke textuur en onmiskenbare smaak. Bovendien wordt op de etiketten naast het logo van de bekende merken ook altijd duidelijk vermeld dat de mandarijn van het Orri ras is.

Vorig seizoen, reeds het vierde onder leiding van TEO, de hoofdlicentiehouder van het ras in Spanje en Portugal, verstevigde de Orri mandarijn zijn positie op de markt met een omzet van 52,1 mln kilo. 31,7% kwam uit de provincie Huelva, gevolgd door Valencia (23,6%), Murcia (13,5%), Castellón (10,98%), Almería (9,94%), Alicante (5,68%) en Sevilla (4,5%).

Zeer populair in Spanje en de rest van Europa
"Het is een zeer populaire variëteit, maar er worden geen nieuwe licenties meer toegekend. Momenteel wordt het ras in alle citrusgebieden geteeld”, aldus Guillermo Soler.

De Orri mandarijn mag enkel in Spanje geteeld worden, namelijk onder licentie, en de belangrijkste markten zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk.

Orri is een topras dat opvalt door zijn unieke eigenschappen: gemakkelijk te pellen, weinig pitjes en een onmiskenbare smaak. Bovendien is de houdbaarheid fantastisch waardoor het zich van januari tot mei op de markt bevindt.

Het is een hybride ras dat ontwikkeld werd op basis van de variëteit Orah door het Israëlische Agricultural Research Organisation (ARO). Elk jaar neemt de consumptie toe in Spanje. Volgens ORC neemt de vraag naar fruit van topkwaliteit toe door de verhoogde interesse in gezond voedsel. Het Orri Running Committee, een vereniging zonder winstoogmerk die bestaat uit meer dan 480 telers van het hoogwaardige mandarijnenras Orri, heeft als belangrijkste doelstellingen de controle, de bescherming en de promotie van de variëteit.  

Voor meer informatie:
Guillermo Soler, manager
Orri Running Committee
Avda. Cortes Valencianas 26
46015 Valencia (Spanje)
Tel: +34 961249780 
info@orcspain.es
www.orcspain.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven