"Il Fragolino sinaasappel erg geliefd"

De Siciliaanse citrussector lijdt erg onder de buitenlandse concurrentie, de neerwaartse prijzenoorlog en de klimaatverandering. Er is echter een ras dat als uitzondering deze regel bevestigt. Er is veel vraag naar een bepaald ras, namelijk de Tarocco Lempso.

Lucio Olivieri, directeur van het Siciliaanse Motta Cooperativa Agricola, vertelt over deze bijzondere situatie.

Lucio Olivieri, directeur van Motta Cooperativa Agricola

"Als er een ras is dat de interesse en het enthousiasme van de consument heeft kunnen wekken, is dit Il Fragolino. Het is het ras dat het vlaggenschip van onze teelt vertegenwoordigt. Dit is een mutant van de Tarocco Lempso, de sinaasappel met een unieke smaak en typerende pigmentatie van de schil en het vruchtvlees.”

Motta Cooperatieva Agricola werd in 2005 opgericht door 21 citrustelers die hun krachten wilden bundelen voor het telen en afzetten van clementines, mandarijnen, Moro en Navellina sinaasappelen, perziken en Sanguinello en tarocco bloedsinaasappelen. De coöperatie beschikt over 230 hectare en is geleden in de vlakte van Motta Sant’Anastasia.

“Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat ik de architect van een revolutie ben. Dit wordt bevestigd als buitenlandse klanten maanden van te voren hun aanvraag indienen zonder zich zorgen te maken over de prijzen. In Zwitserland is de consument dol op Il Fragolino vanwege zijn uitgesproken nasmaak die wat wegheeft van een aardbei", zegt Olivieri.

Waarom is er zoveel vraag van de buitenlandse markt? De reden is simpel: de hoge temperaturen die tot een aantal weken geleden op Sicilië werden gemeten hebben gezorgd voor een betere pigmentatie en rijping van het citrus. Momenteel liggen de prijzen tussen de €2,00 en €2,20 per kilo voor de maten 3/4/6.

De coöperatie bracht het citrus op 10 december 2019 op de markt, een week later in vergelijking met het seizoen 2018/2019. Er is sprake van een lichte daling betreft de volumes, die op ongeveer 350 ton per hectare liggen.

Il Fragolino heeft een suikergehalte van ongeveer 13 à 14 graden Brix, is lang houdbaar en het vermogen op in tact te blijven vanwege de kenmerken van de schil. Dit zijn een aantal van de kenmerken die dit ras zeer aantrekkelijk maakt in sommige marktsegmenten en zeker voor export naar exotische bestemmingen.

Il Fragolino stamt af van de Tarocco Lempso en vooral op de markten van Noord-Europa is er veel vraag naar. De aanvragen uit het buitenland nemen met gemiddeld 15% per jaar toe en komt uit landen als Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Nederland.

"Il Fragolino heeft de markten veroverd en groeit snel omdat het goedheid en schoonheid combineert dankzij de invloed van het Etna-klimaat dat, met zijn temperatuurvariaties, de aanwezigheid van anthocyanen op de schil en in het vruchtvlees accentueert. Daarnaast is deze sinaasappel ook gemakkelijk te schillen waardoor het gebruiksgemak wordt verhoogd. Deze sinaasappel is de meest eco-duurzame van allemaal omdat we de hoeveelheid irrigatie proberen te verminderen en dat draagt bij aan de goede eigenschappen ervan”, zegt Salvatore Rapsarda van Euroagrumi.

Voor meer informatie:
Motta Cooperativa Agricola
Via Policara 
Motta S. Anastasia (CT) - Italië
Cell.: (+39) 339 3249605
Tel.: (+39) 095 8164035

Email: motta.coop.agr@virgilio.it 
Web: www.euroagrumi.it 

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven