Afrucat

Grote bomenrooi noodplan om het Spaanse steenfruit te redden

Het comité voor steenfruit van Afrucat, de werkgeversorganisatie van de fruitsector in de Spaanse regio Catalonië, heeft een noodplan klaar voor het Spaanse steenfruit. Het plan bestaat uit een reeks maatregelen op de korte en lange termijn, waaronder ook het verzoek aan het ministerie van Landbouw voor het rooien van 10.000 hectare verspreid over de regio’s Catalonië, Aragon, Murcia en Extremadura.

Met de toepassing van het plan zou ongeveer 300 mln kilo perziken en nectarines, 25% van de huidige Spaanse productie, van de Europese markt gehaald worden. Volgens Manel Simon, de voorzitter van de werkgeversorganisatie, zou de maatregel een ommekeer kunnen betekenen voor de negatieve trend waarin de sector zich bevindt. Sinds het einde van de zomer 2014, toen het Russische veto van kracht werd, worden er continu verliezen geleden.

De vereniging heeft de verliezen van de Catalaanse steenfruitsector voor 2019 op € 90 mln berekend en op € 50 mln wat het de Spaanse regering zou kosten aan subsidies om het rooiplan tot uitvoering te brengen.

Sisco Palau, voorzitter van het comité steenfruit binnen Afrucat, benadrukte de noodzaak van de maatregelen voor een sector die zwaar getroffen is door de kostenstijgingen en de geleden verliezen gedurende drie opeenvolgende seizoenen. Palau zei ook dat het belangrijk is dat de hele sector, zowel de werkgeversorganisaties als de vakbonden, uit één mond spreekt.

De overige door de werkgeversorganisatie voorgestelde maatregelen zijn:

  • Een oplossing voor het gebrek aan liquide middelen van de sector door middel van een verlaging van de fiscale druk voor de fruittelers en door akkoorden met de banken om toegang te verschaffen tot garanties en voordelige kredieten.
  • Investeringen om de teeltkosten te verlagen door het uitvoeren van bestaande innovatieve technieken.
  • Bedrijfsconcentratie
  • De bevordering van de consumptie door acties die de sector zelf op touw zet of in samenwerking met de overheid, bijvoorbeeld het fruitconsumptieplan voor scholen.
  • Het openen van nieuwe markten voor Spaans fruit in samenwerking met het ministerie van Landbouw.
  • Het stimuleren van exportverenigingen voor gevallen waarin de eenheid en eendracht op teeltgebied niet mogelijk is.

Balans van het seizoen
Het Europese steenfruitseizoen 2019 werd gekenmerkt door een enorme productie van perziken en nectarines, waarbij de voorspelde groei van 10% nog verder overtroffen werd naarmate de oogst vorderde.

De maten waren goed en er trad marktverzadiging op in Europa door de grote hoeveelheid steenfruit, ook omwille van het nog steeds van kracht zijnde Russische veto.

De kosten stegen ook door de stijging van de loonkosten met 15% omwille van de verhoging van het interprofessionele minimumloon.

Voor meer informatie:
Afrucat
Asociación Empresarial de Fruta de Cataluña
Av. Tortosa, 2 (of. 20-24) Edifici Mercolleida, 25005 Lleida (Spanje)
Tel: +34 973 220 149
administracio@afrucat.com
www.afrucat.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.