Special jaaroverzicht 1-15 oktober

Boerenprotest

Tekorten aan avocado's, halvering van de perenoogst in Italië, minder komkommers en courgettes op de markt. De dreiging van het CIPC-verbod in de aardappelsector en protest kenmerkte de AGF in de eerste weken van oktober.

1 oktober is het begin van protesten en demonstraties. De boeren komen in actie tegen de PAS-maatregelen van de overheid en leggen ze met hun trekkers het Nederlandse wegverkeer plat. Het is zeker niet de laatste actie van boeren en ze zetten de trend voor meer protesten en demonstraties.

Op 1 oktober komt het overlijdensbericht van Peter van Westen binnen. Hij was werkzaam bij de veiling WFO, BenO en The Greenery. Op 30 september overleed hij tijdens zijn vakantie in Spanje. Peter is 75 jaar geworden. In 2004 ging hij op zijn zestigste met vervroegd pensioen.

De Europese Commissie deelt een boete uit aan Coroos en Groupe CECAB voor ruim 31,6 miljoen euro vanwege kartelvorming. Bonduelle, ook onderdeel van deze afspraken, wordt niet beboet omdat het bedrijf het bestaan van het kartel heeft onthuld. De 3 bedrijven hebben hun betrokkenheid bij het kartel erkend en hebben met een schikking ingestemd.

Luc Vanoirbeek en Sergio Tondini

Op 2 oktober maakt de Europese werkgroep voor de groenten- en fruitsector bekend dat ze een nieuwe voorzitter hebben gekozen in de persoon van Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. Sergio Tondini van de Alleanza delle Cooperative Italiane Agroalimentare wordt de vicevoorzitter. Vorig jaar volgde Luc Vanoirbeek Philippe Appeltans op als algemeen secretaris van de Belgische Tuinbouwcoöperaties.

In de ‘Jaarresultaten land- en tuinbouw 2019’ evalueert Boerenbond na de zomer het productiejaar en maakt het een raming van de jaarresultaten in België. Helaas blijft de omzet in de fruitsector verder onder druk staan. In de eerste 7 maanden van 2019 waarin de oogst van 2018 verkocht werd, kelderden de prijzen van de appelen met maar liefst 51%, gedreven door een Europese recordoogst, en de prijzen van de peren met maar liefst 43% ten opzichte van dezelfde periode van 2018. Er is een omzetverlies van 11,7% in de Belgische fruitsector.

Edwin Vanlaerhoven vertrekt per 31 oktober bij Valstar en Best Fresh. "Deze zomer heb ik tijd genomen om na te denken over mijn ambities en besloten dat ik klaar ben voor een nieuwe fase in mijn carrière," aldus Edwin bij het aankondigen van zijn vertrek. Edwin was zeven jaar werkzaam bij Valstar.

Op 7 oktober bereikt ons het overlijdensbericht van Paul van Rossum van Combilo. Op 1 oktober is de oud-directeur overleden. Hij werd in besloten kring begraven.

Op 10 oktober stopt Sophie Lambrechts na 5 jaar bij BelOrta en gaat ze verder in de bakkerijwereld. In totaal is Sophie 10 jaar in de AGF-sector werkzaam geweest en ze sluit niet uit dat ze nog terug gaat keren.

Op 9 oktober wordt bekend dat Hessing Supervers de uienverwerker Peter CV overneemt. De firma Peter CV (jaaromzet ruim € 9 miljoen, 30 vaste medewerkers) zal onder de paraplu van Hessing zelfstandig opereren. De medewerkers van Peter CV blijven werkzaam op de productielocatie in Dinteloord. Ook de twee huidige directeuren zullen aanblijven ten behoeve van de continuïteit en het behoud van kennis en ervaring. Met de overname haalt Hessing de productiefaciliteiten in huis om uien op een separate plek te produceren.

De Anuga beurs in Keulen zet dit jaar een record met 170.000 bezoekers bij de editie van 2019. De grootste voedsel- en drankenbeurs ter wereld vond plaats van 5 tot 9 oktober in Keulen. Vooral de verwerkende bedrijven in de AGF vinden de weg steeds beter naar de beurs.

Ondertussen is het onrustig in Zuid-Amerika. In Ecuador gaan de mensen de straat op tegen het afschaffen van subsidies op de brandstofprijzen. Ruim 3000 containers met bananen kunnen het land niet verlaten en gaan daardoor verloren. Exporteurs verliezen ongeveer 9.700 dollar (€8.811) voor elke container. 

Ook in eigen land zijn er spanningen tussen LTO Nederland en het Ministerie van LNV. Het LTO stelt het Ministerie een ultimatum en wilt dat het fatsoenlijk gaat kijken naar haar voorstellen voor de sector met betrekking tot het stikstofprobleem. Het niet onderkennen van de opgestelde landbouwbrede plannen van LTO, de sectorplannen en de door de verschillende sectoren zelf al genomen stappen om de emissie van onder andere stikstof terug te dringen, leidt tot onbegrip en woede.

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.