Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teun Paarlberg (G. Sevenhuysen):

"Aardappelexporteurs hebben groot probleem als verbod op Chloorprofam doorgang vindt"

Tholen - Het EU-verbod op de kiemremmer Chloorprofam is desastreus voor de Hollandse aardappelexporteurs. Dat betoogt Teun Paarlberg van exporteur G. Sevenhuysen VOF uit Warmenhuizen. "In de aardappelbewaring zijn nog enkele alternatieven voorhanden, maar voor de aardappelen die in de container gaan niet. Niet alleen voor de consumptie-aardappelen, maar ook voor het bovenmaatse pootgoed is dit aanstaande verbod een groot probleem."

Exporteurs behandelen aardappelen die naar verre bestemmingen gaan sinds jaar en dag met vloeibare Chloor IPC, waardoor het zijn kiemremmende werking blijft houden. Dit jaar werd besloten dat Chloorprofam per 1 oktober 2020 niet meer mag worden gebruikt in de EU. "Voor de bewaarplaatsen is dat een probleem, maar nog meer voor de exporteurs. De behandeling moet na het wegvallen van Chloorprofam met alternatieve middelen om de 4 tot 6 weken plaatsvinden. Rond de 48 uur na een behandeling kan er pas worden geventileerd. Dat kan in de aardappelbewaring wel, maar niet in containers die worden verscheept. Er is geen containerrederij die 48 uur na een behandeling de ventilatieluiken open gaat zetten. Dat 'gassen' kan ook helemaal niet met de eventuele bijproducten die in de containers verscheept worden", aldus de exporteur.

"Als dit echt doorgaat, dan hebben we volgend jaar rond deze tijd een groot probleem en komt de aardappelexport in gevaar", verwacht Teun. Hij heeft dan ook zijn hoop gevestigd op een stevige lobby vanuit het Ministerie van LNV om dit verbod ongedaan te krijgen. "Er zijn al wat initiatieven genomen in samenwerking met de NAO, zoals het opzetten van een project met Wageningen UR om door middel van proeven aan te tonen dat Chloorprofam bij de overzeese export geen enkel alternatief heeft. Het wrange is namelijk dat het verbod puur voor Europa geldt. Niemand buiten de EU is geïnteresseerd in een Cloorprofam-verbod. In andere werelddelen mag het middel gewoon worden gebruikt bij gebrek aan een goed alternatief."

"Als we geen uitzondering op dit verbod krijgen, hebben wij als aardappelexporteur een groot probleem. Het zou mogelijk 103 jaar historie en het verkregen Hofleverancierschap bedreigen. Dit kan toch niet waar zijn", besluit Teun verontwaardigd.

Voor meer informatie:
Teun Paarlberg
G. Sevenhuysen V.O.F.
Nijverheidsstraat 5
1749 DR Warmenhuizen
Tel. 0226-320224
Fax. 0226-316166
info@sevenhuysen.nl 
www.sevenhuysen.nl