Export van Chinese goji-bessen naar Europa bemoeilijkt

De oogst van goji-bessen voor het jaar 2019 is in de Chinese regio Ningxia voltooid. Hoewel de regio dit jaar te maken had met zware neerslag, heeft dit geen significante invloed gehad op de opbrengst en kwaliteit van dit seizoen. Directeur Lu van Ningxia Zhongning Goji Berry Industrial Development geeft toelichting over de oogst en export van goji-bessen van dit jaar.

De exportmarkten van Zhongning omvatten onder andere Japan, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en een aantal Zuidoost-Aziatische landen. "Het marktaandeel van de Aziatische landen neemt elk jaar verder toe. We exporteren al bijna 30 jaar naar Japan. De jaarlijkse export naar deze markt is goed voor 20% van onze totale export en is al een aantal jaren stabiel. Onze jaarlijkse export naar de VS en Canada komt neer op ongeveer 1.000 ton en neemt ook verder toe. De landen in Europa hanteren een streng protocol voor Chinese goji-bessen. Sommige van deze landen accepteren uitsluitend biologische producten. Zodoende is de export naar de Europese markt moeilijker en wordt er nu minder volume naar Europa gestuurd dan een paar jaar terug. We exporteren per jaar nu slechts 1.000 ton naar Europa, maar we werken wel nog steeds met deze markt en verbeteren voortdurend onze kwaliteit."

“De Amerikaanse markt heeft de voorkeur voor grote maten van het fruit. Europese markten geven juist de voorkeur aan kleinere maten. De kosten van het handmatig oogsten van het fruit zijn erg hoog en met name kleinere maten zijn lastig om te plukken. Aan het einde van het seizoen blijft veel klein fruit in de plantages aan bomen hangen, dat vervolgens wegrot. De moeilijkheden rondom het plukken van de bessen leiden tot stijgende arbeidskosten en een lagere opbrengst. Hierdoor ontstaat een lager aanbod en daarmee ook een schaarste op de markt. Dit leidt op zijn beurt tot prijzen die stijgen, waardoor de vraag omlaag gaat. Ook bemoeilijkt dit de omstandigheden voor de export naar Europa. De prijzen van conventionele goji-bessen zitten rond de 55 yuan (€7,10) per kg, terwijl biologische goji-bessen een prijs hebben van rond de 75 yuan (€9,69) per kg. Deze prijzen per kg zitten ongeveer 20 yuan (€2,58) hoger dan vijf jaar geleden", aldus directeur Lu.

Het belangrijkste teeltbedrijf Ningxia Zhongning Goji Berry Industrial Development bevindt zich in Zhongning, Ningxia. Het areaal beslaat ongeveer 3.500 hectare, waarmee een opbrengst wordt verkregen van rond de 6.000 ton. We hebben een volledig systeem voor traceerbaarheid opgezet, dat loopt van de teler tot de consument. Alle processen van de leveringsketen volgen gestandaardiseerde procedures. We zijn toegespitst op kwaliteitscontrole en houden streng toezicht op processen zoals het wassen en drogen van het fruit en de handmatige sortering. We werken op dit moment met een aantal wetenschappelijke instituten, zoals de academie voor landbouwwetenschappen van Ninxia. We streven ernaar om de beste producten te leveren door middel van geavanceerde methodes zoals biologische meststoffen en duurzame gewasbeschermingsmiddelen,” zegt Lu tot slot.

Meer informatie:
Contact: Lu Haixia
Ningxia Zhongning Goji Berry Industrial Development
Tel: 173 9510 4378
Email: yulia@honggoji.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven