Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Ramón Mechó: "Werken met bladmandarijnen vereist ervaring en kennis"

"Door het tekort aan citrus in Spanje hebben we een sterke onderhandelingspositie"

Tholen - In de provincie Castellón, een van de belangrijkste productiegebieden van clementines in Spanje, wordt er dit jaar ongeveer 50% minder geoogst. De vraag naar clementines komt dan ook ruim boven het aanbod uit, temeer daar het fruit langzaam rijpt als gevolg van de hoge temperaturen. Dit vertelt José Ramón Mechó, manager van het Spaanse bedrijf Agribur en vertegenwoordiger van de tweede generatie in dit familiebedrijf dat gelegen is in het stadje Vall d’Uixó in Castellón.

 

“Dit seizoen is het niet gemakkelijk om fruit te vinden, maar gelukkig kunnen wij bogen op een goede relatie met de telers bij wie we ons citrus kopen, gebaseerd op een jarenlange samenwerking. Daardoor hebben we dit jaar, ondanks de tegenvallende omstandigheden in de teelt, weer ongeveer dezelfde hoeveelheid fruit binnengekregen als vorig seizoen. Het doel is trouwens om ons eigen teeltareaal de komende jaren geleidelijk uit te breiden,” legt José Ramón uit. Agribur verwerkt tussen 25 en 30 miljoen kilo citrus per seizoen en is gespecialiseerd in het vermarkten van bladclementines.

“De rijping van het fruit is tot nu toe zo langzaam gegaan dat alles wat van de boomgaard bij ons in het pakstation binnenkomt, op dezelfde dag ook weer de deur uitgaat, ongeveer 150.000 kilo per dag. De verkoopprijzen zijn gedurende de gehele beginperiode van het seizoen hoog gebleven omdat we met zo'n tekort aan fruit een sterkere onderhandelingspositie hebben.”

"Tegelijkertijd zijn de prijzen die de telers ontvangen omhooggeschoten vanwege de speculatie. Zo wordt ten opzichte van vorig jaar dit seizoen vier keer meer betaald voor het ras Clemenules, de meest voorkomende variëteit in deze regio. Er worden zelfs al variëteiten opgekocht die pas in februari worden geoogst. En hoewel de oogst ongeveer 10 dagen later begon dan normaal, verwachten we dan ook dat het seizoen vanwege de mindere productie ongeveer drie weken eerder zal eindigen. Het zal er op aan komen met z’n allen ons product goed te verdedigen," zegt de exporteur.

“Werken met bladmandarijnen vereist ervaring en kennis”
Volgens José Ramón hebben veel bedrijven zich in de afgelopen tien jaar op de bladmandarijnen gestort, waardoor het aanbod aanzienlijk is toegenomen. Agribur heeft een pakstation speciaal voor bladmandarijnen en een tweede voor clementines zonder blad en sinaasappels. 

“Bladmandarijnen zijn een product waar je, als je weet hoe je het moet aanpakken, minder restjes van mindere kwaliteit van overhoudt en ook de productiekosten zijn lager omdat het fruit veel minder bewerkt is en geen de-greeningsbehandelingen ondergaat. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het helemaal niet. Velen die het hebben geprobeerd, hebben te maken gehad met talloze problemen en hebben economische verliezen geleden door gebrek aan kennis en ervaring.”

Het bedrijf werkt met de bladmandarijnen van de rassen Rubi, Orogros, Orogrande, Clemenules, Clemenvilla, Nadorcott, Tango, Murcott en Orri. “Over het algemeen zijn de bladmandarijnen en bladclementines in het eerste deel van het seizoen, namelijk tot januari, gemakkelijker te verwerken. Maar voor mij is Nadorcott de beste variëteit, omdat het ons bijna nooit kwaliteitsproblemen geeft. Daarom werken wij ontzettend graag met deze mandarijn,” laat José Ramón optekenen.

De merken van het bedrijf zijn Agribur, Coté Nature en Candela. Frankrijk is de belangrijkste markt voor Agribur, waar het zero residu fruit levert aan zowel supermarkten als groothandelsmarkten. Bovendien wordt er ook citrus verzonden naar andere Europese landen. "Voor het moment bereiken we geen markten buiten Europa omdat ons fruit nauwelijks behandeld wordt en het daardoor moeilijker bestand zou zijn tegen transporten van lange duur."

Voor meer informatie:
José Ramón Mechó
Agribur S.L.
Ctra. Burriana- Segorbe, km. 23.5.
La Vall d'Uixó (Castellón) - Spanje
Tel: +34 964670215
Mobiel: +34 669819149
comercial@agribur.es
www.agribur.es

Publicatiedatum: