Lionel Beltran: "We willen de authentieke smaak van de mandarijn weer bij de consument in de mond krijgen"

Nieuw pakstation voor bladmandarijnen draait bij V. Ros op volle toeren



Tholen - Bij gebrek aan koude nachten komt de Spaanse mandarijnenaanvoer dit seizoen maar heel traag op gang. Toch draait het vernieuwde sorteer- en pakstation voor bladmandarijnen bij V. Ros in Les Alqeries op volle toeren. "We wisten dat er een beurtjaar aan zat te komen en hebben daar goed op geanticipeerd door veel mandarijnen uit het zuiden van het land aan te kopen. Wij leveren al bladmandarijnen vanaf week 38", vertelt Lionel Beltran, die samen met zijn vader Juan Pedro en broer Tierry het citrusbedrijf in Valencia leidt.


Lionel en Juan Pedro Beltran en Adriaan Breeuwsma

Importcentrum
Vijftien jaar geleden woonden de 'Beltrans' nog in Brussel, waar ze citrus verkochten op het importcentrum. Vanuit daar namen ze het Valenciaanse sorteer- en pakstation van citrus van Ros over, waarna ze zich ontwikkelden tot een echte bladmandarijnenspecialist. "De eerste jaren gingen we de markten in Rungis, Perpignan en Barcelona af en namen we de bladmandarijnen mee. De mensen verklaarden ons voor gek wat we met het blad aan de mandarijnen moesten, maar nog altijd hebben we klanten aan die eerste bezoeken overgehouden", blikt Lionel terug.

Hoewel V. Ros ook andere sinaasappelen en mandarijnen zonder blad als service-product aan haar klanten levert, staan de bladmandarijnen met stipt op één. "Daarin maken we ook het verschil met de mensen die bladmandarijnen er een beetje bij doen. Die hebben op dit moment namelijk nauwelijks tot geen product. We worden momenteel door iedereen gebeld of we kunnen leveren. Daarom is een jaar als nu wel goed om het kaf van het koren te scheiden. Wij hebben ons er volledig in gespecialiseerd en zullen onze klanten altijd bedienen", vertelt Lionel. Zo'n 20-25% van het citrus is afkomstig van eigen teelt. Het overige deel wordt ingekocht bij telers door heel Spanje, waarmee vaak al jarenlang wordt samengewerkt.

Marktleider
België is van oudsher nog de grootste markt voor het bedrijf met het citrus dat onder het Cibel-merk wordt geleverd aan Central Fruit, maar Ros exporteert inmiddels ook citrus naar andere landen in Noord- en West-Europa, het Midden-Oosten en Canada. Ook in Nederland is de aflader de laatste vijf jaar aan een flinke opmars bezig. Zo is Postuma AGF in Nederland de exclusieve groothandel voor het citrus van Ros, maar zijn de bladmandarijnen ook al in schappen van meerdere supermarktketens te bewonderen, waardoor het bedrijf tevens marktleider is op de Nederlandse markt.

"Enkele jaren geleden kwamen bladmandarijnen in de Nederlandse supermarkten nog nauwelijks voor", vertelt Adriaan Breeuwsma, die na een lange carrière in de Hollandse en Spaanse AGF-handel de laatste jaren de verkoop van Ros verzorgt in Nederland en Scandinavië. "Maar supermarkten zien steeds vaker in dat ze met bladmandarijnen hun assortiment kunnen upgraden. Dat netje mandarijnen zal echt altijd wel verkocht blijven worden, maar in een attractieve verpakking geven de bladmandarijnen de AGF-afdeling echt een impuls, niet alleen vanwege het uiterlijk, maar ook vanwege de smaak."

Eetrijp geplukt
"Met bladmandarijnen proberen we de authentieke smaak van de mandarijn weer bij de consument in de mond te krijgen. Want waar veel citrus nogal eens in de stookcellen belandt, worden de bladmandarijnen echt eetrijp geplukt. De mandarijnen die vanmorgen zijn geplukt, worden vanmiddag gesorteerd en gaan vanavond op transport. Het citrus arriveert daarom altijd kakelvers. Smaak staat altijd op één en als vervolgens de kwaliteit, kleur en opbrengst voldoende is, gaan de lichten op groen om te oogsten", vertelt Adriaan.

Bladsinaasappelen heeft Ros ook geprobeerd te vermarkten, maar daar is het bedrijf mee gestopt. "Het blad zit bij de sinaasappel veel verder weg dan bij mandarijnen. Daardoor mis je de unieke presentatie en ook is de verwerking een stuk lastiger", legt Lionel uit. Nu heeft het bedrijf aan de bladmandarijnen ook de handen vol. "Voordat we eind april het seizoen afsluiten met de Orri's, is er een flink volume weggegaan!"

Efficiencyslag
"Met dit nieuwe pakstation voor bladmandarijnen hopen we de volgende efficiencyslag te maken", vertelt Lionel, die samen met MAF Roda en de lokale machinebouwer Tecnovill een compleet nieuwe lijn bedacht. Bijna 15.000 kilo bladmandarijnen per uur gaan er tijdens ons bezoek dan ook over de lijn. "Qua techniek is het sorteren van bladmandarijnen best een uitdaging. De blaadjes kunnen veel kapot maken en daarnaast is het een hele kunst om het juiste citrus in de juiste rij van de machine te krijgen."

In de machinekamer gaat het citrus letterlijk onder de voeten door. Op een beeldscherm is de volledige lijn te zien, die op afstand aan- en uitgezet kan worden en de snelheid aangepast kan worden. "Doelstelling bij de start van deze lijn was om meer volume te kunnen draaien en het fruit nog beter te behandelen. Daar zijn we nu al in geslaagd. Als er straks met de start van de Clemenules meer fruit op de markt is, dan hopen we echt op de volle capaciteit te zitten", zegt Lionel. Hij benadrukt dat het bij het bedrijf gaat om het totaalplaatje. "Het gaat niet alleen om bladmandarijnen, ook niet alleen om ons merk. Maar in alles wat we doen, moet onze kwaliteit onderscheidend zijn."

Voor meer informatie:
Lionel Beltran
V.Ros S.L.U.
c/ Navelate 10, Pol. Ind. Ull Fondo
12539 Alquerías (Castellón)
Telf: (+34) 964 53 00 31
Fax: (+34) 964 52 03 48
v-ros@v-ros.com
www.v-ros.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.