Nieuwe Italiaanse citroenen afzetorganisatie

Op 28 oktober 2019 werd in het Italiaanse Rocca Imperiale in de provincie Cosenza een nieuwe coöperatie opgericht onder de naam Produttori di Limoni di Rocca Imperiale Soc. Coop. Agricola. De citroenteelt is de belangrijkste agrarische activiteit in dit gebied, die in 2011 een Europese BGA-erkenning heeft ontvangen. 

"Dit gebied telt 500 hectare citroenbomen, goed voor een totale opbrengst van meer dan 20.000 ton, maar de hoeveelheid die wordt afgezet onder het merk BGA is slechts 0,5%. Dit is ongemakkelijk en gênant en moet worden veranderd. Het ontbreken van commerciële structuren dat de waarde van dit gewas zou moeten vergroten, beïnvloeden zowel de telers als het grondgebied op een negatieve manier. Buitenlandse handelaren kopen deze citroenen en zetten ze vervolgens af onder andere merken. In de detailhandel worden de citroenen van Rocca Imperiale op de markt gebracht als citrus dat deel uitmaakt van andere coöperaties en geografische gebieden. Daarom is de missie van deze nieuwe coöperatie om dit gewas uit handen van handelaren te houden en het onder zijn eigen identiteit af te zetten", zegt voorzitter Pietro Buongiorno.

"Momenteel telt de coöperatie ongeveer tien leden met een totale opbrengst van 2.000 ton met gebieden en hoeveelheden die naar verwachting binnen enkele jaren zullen toenemen. Onze inspanningen zijn niet alleen gericht op meer economische waarde, maar richten zich ook op het oplossen van een probleem dat zich jaarlijks lijkt te verergeren. We staan ​​daarom open voor andere telers die in dit project geloven", zegt vicevoorzitter Francesco Pace.

"Die 28ste oktober was een belangrijke dag voor ons. Sinds enkele jaren bespreken we de noodzaak om een ​​organisatie te creëren die in staat is onze citroen te promoten. Nu worden onze citroenen als het ware opgekocht en afgezet zonder enige verwijzing naar de oorsprong. Daarom hebben we besloten samen te werken om de citroen en het grondgebied meer waarde toe te dichten", zegt projectcoördinator Francesco Di Leo.

V.l.n.r.: Francesco Pace, Pietro Buongiorno, Francesco Di Leo en Nicola Oriolo.

"Ik stemde er mee in om deel te nemen aan dit project en er een bijdrage aan te leveren met een technisch-wetenschappelijke aanpak. Rocca Imperiale is een van de meest geschikte gebieden voor de teelt van citroenen. Het gebied tussen de Ionische Zee en het Pollino-gebergte in een natuurlijke oase gekenmerkt door een microklimaat dat zeer gunstig is voor deze teelt. Weinig regen, veel zon, zeldzame temperatuurschommelingen en weerstand tegen de mal secco ziekte, een van de belangrijkste fytopathologieën die invloed hebben op citroenen", zegt Francesco Perri.

Citroenboomgaarden in Rocca Imperiale

"Het uiteindelijke doel is niet alleen om het aantal hectare uit te breiden, maar vooral om een bredere kalender te ontwikkelen. Het heeft namelijk geen zin om slechts voor een paar maanden citroenen te telen. Hoge kwaliteit is noodzakelijk, maar niet genoeg, vooral omdat we met de partners duurzame relaties willen opbouwen. Deze coöperatie zal moeten werken aan een innovatieve aanpak", gaat Perri verder.

"We zijn van plan een systeem te implementeren dat bestaat uit nieuwe rassen/ hybriden met een geleidelijk rijpingsproces en dat nieuwe teelttechnieken zal verbeteren, verfijnen en introduceren. Dit is noodzakelijk om kalender te verlengen en we houden hierbij rekening met de principes van milieu en sociale duurzaamheid. Het uiteindelijke doel zal zijn om de BGA-citroenen van Rocca Imperiale onder hun eigen identiteit op de markt te brengen."

Voor meer informatie:
Produttori di Limoni di Rocca Imperiale Soc. Coop. Agr.
Via Gramsci snc
87074 Rocca Imperiale (CS)
Tel.1: (+39) 349/4694903 Presidente Buongiorno Pietro
Tel.2: (+39) 320/3819847 Vicepresidente Francesco Pace
Email: prolimonidiroccaimp@libero.it 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven