Jaaroverzicht juni

Paprikakartel, feest bij Willem en nieuwe Zespri SunGold

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft twee coöperaties van paprikatelers en vijf telers en verwerkers van zilveruien beboet voor totaal EUR 23 miljoen. In het paprikakartel maakten de coöperaties prijsafspraken; in het zilveruienkartel maakten de telers en verwerkers afspraken over het maximaal in te zaaien areaal aan zilveruien. Kartels zijn verboden omdat de prijs wordt bepaald door de afspraken die de ondernemingen met elkaar maken en dus niet door concurrentie op de markt. Daardoor kunnen consumenten en andere afnemers een te hoge prijs betalen. Het paprikakartel is gemeld door een clementieverzoeker.Hoewel het in de handel al langer bekend was, dat ZON klokkenluider was in het paprikakartelonderzoek, zijn de reacties onder meer op deze site op de opgelegde boetes niet van de lucht. In dit artikel reageren Ton Reijnders van ZON, Leo Welschen (Frugi Venta), Nico van Ruiten (LTO Glaskracht), Jan Zegwaard (STAP)
en Florpartners.

Alle klanten, familieleden en geïnteresseerden weer van harte welkom op de open dag bij Van Kempen Koudetechniek BV in Tiel. Men gebruikte de open dag dit jaar begin juni tevens om stil te staan bij het 65- jarig bestaan van de onderneming. Ter ere van dit jubileum kreeg operationeel directeur Jan van Zante van het personeel een groepsfoto uitgereikt, welke een eervolle plaats binnen de organisatie zal krijgen. Tijdens deze open dag maakten wij een fotoreportage.Veiling Zaltbommel en haar frambozentelers introduceren het merk Kwanza. Dit betreft een onder concept geteelde framboos van het gelijknamige ras Kwanza. De mooie heldere smaakvolle framboos met een minimaal gewicht van 6 gram per stuk is ontwikkeld door Geert de Weert in de buurt van Zaltbommel (Rossum). Na beproeving van een aantal jaren is Kwanza een geweldige framboos gebleken mits er een speciaal hierop afgestemde teelt is. Dit alles heeft Veiling Zaltbommel en haar telers in conceptvorm gegoten onder het merk Kwanza.De Rotterdamse rechtbank heeft het faillissement uitgesproken over de Barendrechtse AGF-onderneming Bakker & Leenheer. Volgens curator Jorin Hagendoorn van Schipper Noordam advocaten is het bedrijf het rampjaar 2009 nooit meer te boven gekomen. "De laatste jaren draaide het bedrijf vrij goed, maar de resultaten in 2009 bleven het bedrijf als een molensteen om de nek hangen. Er is heel lang geprobeerd om de schade in te halen, maar dat heeft niet mogen baten." Het bedrijf ging daarom in gesprek met vier overnamekandidaten.

Op dezelfde dag dat het faillissement is uitgesproken van Bakker & Leenheer, is ook Solfruit uit Ridderkerk dinsdag door de Rotterdamse rechtbank failliet verklaard. Jeroen Knikkink meldt, dat momenteel de mogelijkheden om een doorstart te maken, worden onderzocht.

Per 1 juli a.s. zal Citrus World BV haar activiteiten voortzetten als een afdeling binnen Valstar Holland BV. De verkoop en administratie zal derhalve plaatsvinden via Valstar Holland BV. Citrus World zal zich voornamelijk blijven richten op de ontwikkeling van Citrus programma’s binnen het marktpotentieel van Valstar Holland, beiden onderdeel van de Best Fresh Group.

Op woensdag 6 en donderdag 7 juni vond de tweejaarlijkse Fruitteelt Vakbeurs plaats in Houten. De beurs werd georganiseerd door de Nederlandse Fruittelers Organisatie en Fruitmasters. In drie grote Expo-hallen stonden bedrijven en organisaties uit geheel Nederland en België om professionele telers van hard-, steen- en kleinfruit hun producten en diensten aan te bieden.De Chileense fruitsector heeft een nieuwe merkenstrategie ontwikkeld. Deze strategie zal dit jaar voor het eerst op grote handelsevenementen en promotie-activiteiten in de Russische Federatie te zien zijn. "Frutas de Chile" (Fruit uit Chili) is de naam waaronder het fruit voortaan zal worden gepromoot op beurzen en promotionele exportactiviteiten. De merknaam is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de private en publieke sector, vertegenwoordigd door Chilean Fruit Exporters Association (ASOEX), ProChile (het Chileense Promotionele Exportbureau) en het Chileense Ministerie van Landbouw.

Op vrijdag 8 juni werd Reijnpack BV, het bedrijf van Rien Reijngoudt heropend. Het 40-jarig bestaan en het feit dat Rien 60 jaar geworden is, werden uitgebreid gevierd. "Reijnpack is één van de grootste witlofverpakkingsbedrijven in Nederland en kortgeleden heeft er bij ons een uitbreiding plaatsgevonden. Ook het kantoor is volledig vernieuwd en dit konden de bezoekers bezichtigen."Zaterdagavond was het een drukte van belang op Het Wolbert in Enschede. Willem Dijk vierde daar het 25-jarig jubileum van zijn groothandel en ook nog eens zijn 60e verjaardag. Tal van kennissen en relaties kwamen Willem junior en senior feliciteren met deze jubilea. Senior hield nog een speech, waarna Willem Junior het eerste nummer van het jubileummagazine overhandigde aan Senior. Dat was de aftrap van een gezellige feestavond met onder meer een optreden van Bonnie St. Claire. Tijdens de avond werd ook het door Uitgeverij Boekhout gerealiseerde magazine overhandigd. Via deze link vind je alles over de mensen, merken, leveranciers en klanten van Willem Dijk.Op 14 juni jl werd Roger Cartigny, werkzaam bij Langfruit, getroffen door een hartstilstand en kwam hij na reanimatie op de intensive care van het ziekenhuis te Venlo, waar hij voorlopig in coma werd gehouden. Allemaal hoopten we op volledig herstel maar het mocht niet zo zijn. Op woensdag 20 juni ’12 om 17.50 uur kregen we het trieste bericht dat Roger was overleden.

Op 22 juni ondertekenden alle grote supermarkten, handelsbedrijven en maatschappelijke organisaties gezamenlijk een convenant met als doelstelling verse groenten en fruit uit Midden- en Zuid Amerika, Afrika en Azië in acht jaar tijd te verduurzamen. In 2020 moeten consumenten erop kunnen vertrouwen dat alle verse groente en fruit in de supermarkten duurzaam geproduceerd is.Op 22 juni hebben het GroentenFruitBureau, P8 en My Tomato de handen ineen geslagen tijdens het Deutsche Obst und Gemüse Kongress in Düsseldorf om gezamenlijk de Hollandse producten te promoten. De Nederlandse glasgroenten als paprika, tomaat, aubergine en komkommer zijn tijdens dit congres zowel in een informatieve stand als tijdens een strategische presentatie op één van de podiumrondes onder de aandacht gebracht bij de bezoekers van dit, op de Duitse importmarkt van groenten en fruit gerichte, congres.

Hessing Supervers (Zwaagdijk) en de Van Rijsingen Groep (Helmond) gaan een samenwerking aan. Hessing Supervers heeft vandaag bij de NMa het voornemen gemeld om groenteverwerker Groentehof (onderdeel van de Van Rijsingen Groep) over te nemen om de wederzijdse afnemers (nog) beter te kunnen bedienen. De meerwaarde van de samenwerking bestaat uit het samenvoegen van het beste uit beide bedrijven, een verdergaande specialisatie, volumevergroting en het verder ontwikkelen van kennis van consumenten en productiemethoden.In de morgen van 28 juni kwamen de eerste nieuwe Zespri SunGold binnen in de haven van Zeebrugge. Dit speciale en officiële moment werd door Zespri en genodigden gevierd op de Atlantic Clipper in de Belgian New Fruit Wharf, waar men kon genieten van de nieuwe smaak van Zespri. "Dit unieke moment van de lancering van de SunGold wil Zespri graag met jullie delen. Zespri heeft een moeilijk jaar achter de rug. Dit met name door de bedreiging van de kiwiziekte PSA die de KiwiGold productie teisterde. Met SunGold gaan we de strijd tegen deze kiwiziekte aan. Het nieuwe ras heeft een hogere tolerantie tegen PSA. Een jaar geleden wisten we niet zeker of de plannen gerealiseerd konden worden, maar we zijn er klaar voor. Vandaag zijn we tevreden met wat we hebben bereikt. Het geloof in de toekomst is weer terug en het resultaat van 10 jaar hard werken mag er zijn", aldus Bert Barmans.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.