Hittegolf in binnenland kan gevolgen hebben op de rijping: Eerste oogst over een week verwacht

Behoudende raming voor Zuid-Afrikaans druivenseizoen 2019-2020

Na twee moeilijke jaren voor de Zuid-Afrikaanse druivensector is de eerste oogstraming voor het aankomende seizoen vrij behoudend. In de raming komt ook de omschakeling van de sector naar nieuwe rassen die beter bij de consumentenvoorkeuren aansluiten tot uitdrukking.

De raming loopt nogal uiteen van zo'n 61 mln dozen, in het slechtste scenario, tot 67,8 mln dozen (4,5 kilo), waarmee de sector de recordoogst van 2016-2017 zelfs zou overtreffen.

Raming Hex River iets hoger, Orange River stabiel
Over een ongeveer een week zal in de provincie Limpopo, die concurreert met Namibië, het Zuid-Afrikaanse druivenseizoen van start gaan. Uit de raming blijkt dat de oogst in Orange River en andere regio's een week eerder zal beginnen. Druiventelers in Orange River hebben aan FreshPlaza laten weten dat ze op een normaal schema zitten. 

Het midden van Zuid-Afrika wordt momenteel geteisterd door een hittegolf en het is afwachten of dit gevolgen heeft voor de rijping. De temperaturen stijgen overdag tot ver in de dertig en zelfs tot over de veertig graden. In Upington, in Orange River liep het kwik  op tot maar liefst 44°C.

De raming voor de Hex River Valley is zeer positief en varieert van 19,8 mln tot 22,3 mln dozen, ten opzichte van 18,6 mln dozen vorig jaar. 

De andere grote teler is Orange River, waarvan de raming overeenkomt met die van vorig seizoen, die op 19,2 mln stond. 

In Berg River werden vorig jaar in totaal 13,7 mln dozen geoogst. De raming voor dit seizoen staat op 13,5 tot 15,3 mln dozen. 

De oogst in de noordelijke regio (Limpopo) groeit gestaag en dit seizoen is de raming zeer nauwkeurig: tussen de 7,15 en 7,8 mln dozen.

In Olifants River loopt de druiventeelt terug
In Olifants River is de druivensector hard geraakt door de droogte en de lage prijzen van vorig seizoen. De productie loopt terug. Vorig seizoen bedroeg de oogst in deze regio 2,3 mln dozen (het laagste aantal in zeven jaar tijd). Dit jaar wordt de oogst tussen de 2,1 en 2,5 mln dozen geraamd. 

In het seizoen 2016-2017 werd op hetzelfde areaal bijna het dubbele aantal geproduceerd (3,9 mln dozen).  

De gunstigste raming ligt hier nu echter nog verder hier vanaf en staat op 70 mln dozen van 4,5 kilo. De groei van de sector, die in in 2016-2017 piekte met een productie van 67,5 mln dozen, heeft geen stand gehouden, hetgeen ten dele het gevolg is van aanhoudende droogte. 

De South African Table Grape Industry (SATI) merkt op dat momenteel een groot deel van de boomgaarden nog te jong is om druiven voort te brengen of nog niet volledig productief is omdat oude rassen plaats hebben gemaakt voor nieuwe rassen. 

Voor meer informatie:
Willem Bestbier
South African Table Grape Industry
Tel: +27 21 863 0366
Email: info@satgi.co.za
http://www.satgi.co.za/

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven