Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Importheffingen zullen Spaanse citrussector treffen

Importheffingen VS zullen Spaanse citrussector treffen

De Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, is naar Brussel afgereisd om de Europese Commissie op de hoogte te brengen van het standpunt van de Spaanse regering ten aanzien van de door de VS opgelegde sancties, en om de commissie te vragen een krachtig standpunt in te nemen tegen deze "onaanvaardbare" sancties. Planas zal de EU daarnaast verzoeken om steunmaatregelen voor de sectoren die getroffen worden, als de onderhandelingen met de VS mislukken.

Tijdens de bijeenkomst van de Adviesraad voor Landbouwbeleid van afgelopen maandag kwam naar voren dat de Spaanse nationale regering en die van de autonome regio's zich eensgezind en standvastig opstellen ten aanzien van de oplegging van de importheffingen. De raad analyseerde de beslissing van de VS om heffingen op te leggen aan bepaalde landbouwproducten uit de EU, waarbij Spaanse producten sterk getroffen zullen worden.

"We zijn het er allemaal over eens dat de EU een stevig standpunt moet innemen tegenover de VS, zodat de agrovoedingssector buiten dit geschil wordt gehouden en niet getroffen wordt door mogelijke handelssancties. Deze sector is namlijk niet het onderwerp van de discussie", aldus de minister. Hij benadrukte eveneens de impact die de heffingen zullen hebben op bepaalde producten, waaronder citrus.

In het geval de onderhandelingen uiteindelijk mislukken en de handelssancties opgelegd worden, zal Planas de Eurocommissaris voor landbouw, Phil Hogan, verzoeken om specifieke maatregelen. Het gaat dan onder andere om compensatie voor de telers die getroffen worden door ernstige marktverstoringen als gevolg van de heffingen, en om de financiering van promotiemaatregelen voor het zoeken van alternatieve markten.