Amerikaanse importeurs wachten nieuwe ronde importheffingen op Europese goederen af

Importeurs in de Verenigde Staten zijn nog steeds in afwachting van de impact van de recent aangekondigde heffingen op geïmporteerde producten. Deze keer zullen de Verenigde staten een reeks aanvullende verplichtingen opleggen op geïmporteerde Europese producten. Deze producten variëren van vliegtuigen tot Schotse whisky tot kleding, maar er zijn ook bepaalde verse groenten en fruit die worden getroffen.

Citrus
De volledige lijst van de nieuwe ronde van importheffingen is hier beschikbaar. Qua verse producten zullen verwerkte kersen - gedroogd en conserven, geconserveerde peren en perensap, verwerkte of geconserveerde perziken (maar geen nectarines), pruimensap, bessen- en bosvruchtenjams worden onderworpen aan aanvullende invoerrechten van 25%. Het is nog niet duidelijk hoe dit de Europese producenten zal raken.

Het belangrijkste onderwerp is waarschijnlijk de 25% extra heffing op geïmporteerde verse sinaasappelen, citroenen, clementines en mandarijnen. Onder mandarijnen verstaat het formulier bijvoorbeeld: "Mandarijnen en andere vergelijkbare citrus hybriden waaronder tangerines, satsuma's, clementines, wilkings, vers of gedroogd." Dit heeft betrekking op de citrus van alle EU-lidstaten, inclusief Spanje - een belangrijke bron van citrus voor de VS. 

John Paap van Jac. Vandenberg, die verschillende citrusproducten van Spanje en andere landen importeert: "We analyseren allemaal nog steeds de situatie." Een andere citrusimporteur, Sbrocco International, sluit zich hierbij aan: "We weten nog steeds niet hoe deze nieuwe tarieven de industrie zullen beïnvloeden", laat een woordvoerder weten. 


18 oktober 
De nieuwe heffingen zullen van kracht zijn vanaf 18 oktober. Ze volgen de uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie waarin de Verenigde Staten toestemming werd gegeven om elk jaar tot $7,5 miljard aan tarieven op Europese producten te heffen.  

De tarieven zullen worden toegepast op "een reeks importproducten van EU-lidstaten", zei Robert Lighthizer, handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten, in een verklaring. Het grootste gedeelte van de tarieven zal echter betrekking hebben op producten van Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.  Bovendien hebben de VS volgens Lighthizer de bevoegdheid om de tarieven op elk moment te verhogen of de producten te wijzigen. 

Voor meer informatie:
John Paap
Jac. Vandenberg, Inc.
T: +1 (914) 964-5900
jpaap@jacvandenberg.com
www.jacvandenberg.com

Sbrocco International
T: +1 (856) 424-6151
sales@sbrocco.com
www.good4ufreshfruit.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven