Moeilijk seizoen voor Turkse citroenen

"We plukken de vruchten van ons besluit om start citroenenseizoen uit te stellen"

Kleinere maten, hoge prijzen en een zwakke vraag kenmerken het huidige Turkse citroenenseizoen. De oogst van een aantal rassen is een stuk lager waardoor er dit seizoen veel uitdagingen overwonnen moeten worden. Gelukkig bleken nieuwe markten dit seizoen de redding van één Turkse exporteur te zijn.

Momenteel is het Turkse citroenenseizoen in volle gang maar tot dusver is het verloop van het seizoen verre van rooskleurig geweest. Volgens Mustafa Arslan, eigenaar van MDA Agricultural Products (MDA-Agro), liet het seizoen tot nu toe heel wat te wensen over. "Het seizoen ging problematisch van start. Zo waren er teveel kleine maten, waren de kosten erg hoog en was de vraag zwak. De pluk van het ras Enterdonato begon op 27 september maar de hoge telersprijzen kwamen niet overeen met de verkoopprijzen voor exporteurs."

De oogst van het ras Enterdonato valt fors lager uit ten opzichte van vorig jaar. Volgens Arslan worden er in de regio Adana dit seizoen 70% minder citroenen van dit ras gelukt. De oogst van het ras Mayer zal daarentegen ongeveer op het niveau van vorig jaar liggen. Het is nu nog te vroeg om iets over de volumes van het ras Lamas te zeggen. We rekenen echter op een oogstdaling van 10% tot 15% voor dit ras. Het ras Enterdonato is veruit het populairste ras dat we exporteren. De maten, die we beschikbaar hebben, zijn uitstekend en  het aroma van het fruit is ook goed. Daarnaast is dit citroenras zeer geschikt om over grote afstanden verladen te worden."

Het ziet er niet naar uit dat de citroenen in dit stadium nog schade door het weer op zullen lopen. Dit kan echter niet worden gezegd over de mandarijnenoogst van het bedrijf. "Eind oktober verwachten we zware neerslag en als deze lang aanhoudt, dan betekent dit het einde voor onze Satsuma's, Dobashi Beni-mandarijnen en Washington-sinaasappelen. Citroenen zijn veel sterker maar hevige neerslag kan ook bij deze categorie voor problemen met rot tijdens transport zorgen. Dit is moeilijk te voorkomen," legt Arslan uit. 

MDA Agro was van plan om later aan haar citroenenseizoen te beginnen omdat de prijzen zeer hoog begonnen. De prijzen daalden echter redelijk snel nadat het seizoen begonnen was. Heeft MDA Agro baat gehad bij deze latere start? "Ja, ik heb inderdaad de vruchten kunnen plukken van de late start. De meeste bedrijven begonnen eerder dan het onze en moesten noodgedwongen kleinere maten Mayer-citroenen exporteren."

"De rijpheid van het fruit was toen nog niet optimaal waardoor importeurs bij ontvangst van de citroenen geconfronteerd werden met kwaliteitsproblemen waardoor deze citroenen moeilijk konden worden afgezet," vervolgt Arslan. "Ik weet zeker dat sommige exporteurs klachten over deze partijen hebben ontvangen. MDA-Agro begon tien tot twaalf dagen later dan gebruikelijk aan haar seizoen en kon grotere maten van goede kwaliteit verladen. Nu is het wel zo dat de maten dit seizoen over het geheel genomen wat aan de kleine kant zijn maar de kleinere citroenen waren rond 15 september al rijp genoeg om geoogst te worden."

Arslan vertelt dat het Verre Oosten als markt de afgelopen maand veel potentie bood. Zijn bedrijf heeft inmiddels voet aan de grond gekregen op deze markt. "We zijn erin geslaagd om naar Hongkong, Maleisië, Singapore, Indonesië en Bangladesh te exporteren maar andere Turkse exporteurs hebben een zeer agressieve marketing op deze markten. Vandaar dat de kansen voor MDA er minder aantrekkelijk waren dan aanvankelijk verwacht. We zijn vorig seizoen ook gestart met de export naar Canada en dit was een enorm succes. We hopen dit seizoen nog grotere aantallen naar Noord-Amerika te kunnen verladen." 

 

Voor meer informatie:
Mustafa Arslan
MDA Agricultural Products
Mobile: +90 541 348 39 09
Email: mustafa@mda-agro.com 
www.mda-agro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.